Na internete sa objavil ďalší hoax, ktorý našťastie nefunguje.

Nemá zmysel sa domáhať na infolinke Sociálnej poisťovne, nakoľko v uvedenej správe jej doména nepatrí. Pôvodný text hoaxu, ktorý sa šíri cez WhatsApp, no tento kus textu sa v zásade môže šíriť aj inými sociálnymi sieťami. Je to len otázka toho, kam to ľudia skopírujú a prepošlú ďalej.

Originálne znenie správy:

Na internete na www.socialna.poistovna.sk)je výzva pre poberateľov dôchodkov (osobitne je tam pre zahraničné dôchodky), že do konca augusta 2021 sa treba prihlásiť a uviesť výšku dôchodku, aby poisťovňa vedela vypočítať výšku 13. dôchodku, ktorú vyplatí poberateľovi už v novembri 2021.

Na internete je aj vzorec, podľa ktorého si človek vie vypočítať, v akej výške 13. dôchodok dostane.

My sme to elektronicky nahlásili už v pondelok, čiže včera.

Nie je to zložité, iba rozmýšľam, ako to urobia tí, čo internet nemajú či nevedia s ním robiť.

Doplnené 7. 8. 2021

Len pre spresnenie uvádzame, že dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok zo zahraničia, majú oznamovaciu povinnosť do 31. augusta 2021. Avšak na skutočnej stránke Sociálnej poisťovne.

Podvod a falošné stránky

Tuto je situácia jednoduchšia, ako pri iných podvodoch. Našťastie www adresa nefunguje a tak sa nedostanete na falošné stránky. Je to o problém menej a vy tak nemusíte zisťovať, či je to skutočná stránka poisťovne alebo nie. Prehliadač zobrazí chybový kód DNS_PROBE_POSSIBLE, čo znamená, že neexistuje DNS záznam pre tento názov a teda vo výsledku vás nevie presmerovať na IP adresu tejto stránky.

Každá stránka má IP adresu ale my zadávame „www niečo“, aby sa nám to ľahšie zapamätalo. Doménový server nájde záznam, text preloží na IP adresu a potom sa spojí s daným serverom.

Do budúcna ale treba myslieť na to, že Sociálna poisťovňa má oficiálne stránky https://www.socpoist.sk a napríklad aj zadanie socpoist.sk vás nenasmeruje na stránku poisťovne. Je potrebné ju zadať aj s „www“, inak sa zobrazí chybové hlásenie DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN

Keď si chcete overiť, či je stránka www.socpoist.sk naozaj tá, ktorá patrí sociálnej poisťovni, môžete kliknúť na ikonu zámky vedľa adresy a zobraziť digitálny certifikát. Takto ako je vidno na našom obrázku.

digital certificate

Zdroj: vlastné

Obrázok: Besno PilePixabay

Prečítajte si aj:

Ako správne overovať domény pomocou DNS záznamu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.