Stránky, ktoré sa vás snažia oklamať, sú stále aktívne a cielia svoj podvod lokálne a prefíkane.

Pri surfovaní internetom a hľadaní tém či grafických rozšírení pre Windows 11 sme narazili na stránku, ktorá nás presmerovala na podvod z iPhonom.

Nielen stránky pre dospelých ale aj rôzne weby s možnosťou stiahnutia pozadia, môžu predstavovať riziko. Nie je podstatné, o aký typ stránky išlo, podvod sa môže vyskytnúť na rozličných weboch bez rozdielu obsahu.

Ako klamstvo prebieha?

V našom prípade išlo o zobrazenie samostatného okna pri pokuse o stiahnutie pozadia na pracovnú plochu systému. Zobrazí sa okno, v ktorom dostanete informáciu o šanci získať iPhone. Stačí vyplniť dotazník a pozor, nemáte na to veľa času. Prebieha totiž časomiera, ktorá vás má donútiť rýchlo konať.

Kliknutím na tlačidlo dostať sme získali informáciu o rezervovaní najnovšieho telefónu Apple iPhone 13. Nakoniec bolo potrebné vyplniť aj dotazník spokojnosti zákazníka. Všetko v slovenčine, otázky boli zmysluplné, potiaľto v zásade nič podozrivé.

Následne bolo treba vyplniť osobné údaje s doručovacou adresou. Tu by sa to tiež ešte nemuselo podobať na podvod.

Nakoniec to ale prišlo a stránka v ďalšom kroku vyžadovala vyplniť všetky údaje o platobnej karte. Práve tento krok odhalil celý podvod, minimálne by vám mal dať najavo, že tu nie je niečo v poriadku.

Otázka znie, v čom jej toto zadávanie karty iné, ako zadávanie údajov karty pri kúpe letenky, lístka na vlak alebo tovaru z e-shopu. Je to v dôvere. Ak tomuto procesu výhry iPhone veríte, pokojne tam vaše údaje z karty zadajte.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.