Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri dodržiavaní základných pravidiel je však nakupovanie online bezpečné

Online prostredie sa stalo útočiskom pre čoraz lepšie pripravených podvodníkov, ktorým sa nezriedka darí podviesť a pripraviť o peniaze predovšetkým menej digitálne zdatných ľudí. Odborníci navyše upozorňujú, že badať určitý pokles obozretného správania sa ľudí a na druhej strane registrujú viac pokusov o zneužívanie platobných údajov ľudí podvodníkmi. Spoločnosť Home Credit pripravila „10 tipov pre bezpečné platenie“, ako sa chrániť pred podvodnými praktikami a nestať sa tak obeťou zneužitia platobnej karty.    

Mnohí Slováci už „naleteli“ podvodníkom, ktorí sa špecializujú na zneužívanie platobných kariet. Takéto praktiky pritom neutíchajú, práve naopak, sú čoraz viac rozšírené a sofistikovanejšie. Dá sa však tomu predísť, pokiaľ ste obozretní a dodržiavate bezpečnostné pravidlá. Základom je mať všetky potrebné informácie, teda ako bezpečne nakupovať na internete, ako si chrániť citlivé údaje či ako si účinne strážiť svoje peniaze na karte.

Prinášame vám 10 tipov pre bezpečné platenie: 

1. Nereagujte na podozrivé telefonáty, e-maily a SMS

Neotvárajte e-maily od podozrivých odosielateľov. Nereagujte na e-maily od prepravných služieb alebo pošty, ak ste si nič neobjednali. „Podvodníci využívajú aj telefonáty, kedy predstierajú, že volajú od vášho poskytovateľa karty a varujú vás pred zneužitím karty či stratou peňazí z účtu. Pod touto zámienkou chcú zistiť vaše citlivé údaje, ako je PIN ku karte, CVC kód, prihlasovacie heslo do mobilnej aplikácie či overovacie kódy zaslané na váš mobil. Vždy ide o podvod,“ približuje ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.   

2. Nezapájajte sa do extrémne „výhodných“ súťaží a ponúk

Na internete sa často objavujú podozrivo „výhodné“ súťaže garantujúce zaujímavú výhru (telefón, tablet, elektrokolobežka) za úhradu veľmi nízkej sumy. Typické v týchto súťažiach je odoslanie výhry za cenu poštovného. Táto úhrada poštovného však prebieha na podvodnej platobnej bráne, po zadaní údajov z vašej karty môže dôjsť k ich zneužitiu. Nereagujte ani na ponuky „výhodných“ investícií do akcií alebo kryptomien z reťazových e-mailov či správ na sociálnych sieťach, ktoré sľubujú veľmi vysoké výnosy. Ide o podvodné ponuky s cieľom vylákať z vás čo najviac peňazí bez garancie akéhokoľvek zisku.

3. Vyhýbajte sa podvodným ponukám na bazárových portáloch a sociálnych sieťach

Pri predaji tovaru cez internetové bazáre alebo sociálne siete nikdy nesúhlaste s tým, že uhradíte poplatok pre kuriéra, dopravu a pod. prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Tieto odkazy smerujú na stránky, ktoré vyzerajú ako platobné brány prepravných firiem či samotných bazárov, v skutočnosti ide o podvodné stránky, vďaka ktorým získajú podvodníci prístup k údajom z vašej karty. Buďte opatrní aj v prípadoch, keď vám z profilu vášho známeho príde žiadosť o zaplatenie nízkej sumy prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Pravdepodobne bol profil vášho známeho napadnutý podvodníkom, ktorý teraz vystupuje v jeho mene.

4. Na internete nakupujte bezpečne a iba u overených predajcov

Nikdy neplaťte na stránkach, ktoré nie sú zabezpečené ikonou zámku a protokolom https:// v riadku webovej adresy. Neklikajte na podozrivé odkazy zo správ, sociálnych sietí a e-mailov, ktoré obsahujú podozrivé znaky. Tieto odkazy vás presmerujú na podvodné stránky. „Podozrivo nízka cena tovaru v porovnaní s konkurenciou alebo absencia bezpečnostných prvkov na webe aj na platobnej bráne totiž môže znamenať, že vám tovar nakoniec nedorazí alebo sa vaše citlivé údaje dostanú k podvodníkom“, hovorí ombudsman.

5. Potvrdzujte internetové platby v mobilnej aplikácii

Najjednoduchší, najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob potvrdzovania internetových transakcií je v mobilnej aplikácii. Namiesto opisovania SMS kódov a zadávania ePINu (6-miestneho osobného kódu určeného na potvrdzovanie internetových transakcií) stačí internetové transakcie potvrdiť v mobilnej aplikácii zadaním prihlasovacieho kódu alebo odtlačkom prsta. Je to maximálne bezpečné a jednoduché.

6. Plaťte rýchlo a maximálne bezpečne vďaka karte v mobile

Zaregistrujte si aktívnu kartu (fyzickú/virtuálnu) do Peňaženky Google alebo Apple a plaťte svoje nákupy pohodlne mobilom alebo inteligentnými hodinkami. Nakúpite v obchodoch aj na vybraných e-shopoch alebo vyberiete hotovosť z bankomatu s možnosťou bezkontaktného výberu. Kartu uloženú v mobile nie je možné žiadnym spôsobom skopírovať a vďaka potvrdzovaniu transakcií je platenie mimoriadne bezpečné. Nikdy nikomu nehovorte ani neposielajte overovací kód (OTP – one time password), ktorý vám bol doručený na váš mobilný telefón. Pozorne preto čítajte obsah SMS správ so zaslaným kódom a vždy sa uistite, že sa týka tej operácie, ktorú práve vykonávate.

7. Chráňte svoje heslá, údaje o karte a PIN kód

„Pre prihlásenie sa do mobilnej aplikácie alebo Správcu financií si zvoľte heslo, ktoré nepoužívate v iných aplikáciách alebo účtoch. Chráňte aj PIN kód k vašej karte. Nikdy ho nikomu neoznamujte a radšej si ho nikam nezaznamenávajte. Najbezpečnejšie je heslo a PIN aspoň 1x ročne meniť. Bezpečnostné údaje ako je prihlasovacie heslo, PIN kód a pod. od vás nikdy nebudeme vyžadovať, a to ani v prípade blokácie karty z dôvodu zneužitia,“ približuje Alessandro Villa, vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit.

8. Peniaze na vašej karte by mali byť chránené

Všetky karty od spoľahlivých poskytovateľov by mali byť bezpečné a mali by disponovať najvyššou verziou zabezpečenia 3D Secure. V súlade so smernicou PSD2 sú navyše všetky platby na internete u obchodníkov z EÚ zabezpečené tzv. silným overením. Každú takúto transakciu musíte potvrdiť v mobilnej aplikácii alebo zadaním jednorazového SMS kódu a ePINu. Peniaze na karte sú chránené aj limitmi pre platby v obchodoch alebo výbery z bankomatu.

9. Pravidelne aktualizujte programy v počítači aj v mobile

Dôležitý je predovšetkým operačný systém a antivírusový program vo vašom počítači, tablete aj v telefóne, vďaka ktorým ste efektívne chránení pred virtuálnymi útokmi. Do mobilnej aplikácie alebo Správcu financií sa neprihlasujte z verejných počítačov a verejných sietí, napríklad v internetovej kaviarni. Pre platby zo svojho zariadenia nevyužívajte pripojenie k verejnej Wi-Fi sieti. Pravidelne aktualizujte mobilnú aplikáciu aj platobné aplikácie Apple a Google.

Dávajte si pozor, čo na internete robíte. Nesťahujte neznáme súbory a nenavštevujte stránky so škodlivým obsahom.

10. Kontrolujte si výdavky na svojej karte a ak máte pochybnosti, kontaktuje jej vydavateľa

Transakcie na svojej karte si pravidelne kontrolujte v mobilnej aplikácii alebo v Správcovi financií. Odporúčame skontrolovať aj mesačný výpis z účtu. Výpisy nájdete v mobilnej aplikácii, taktiež sú zasielané e-mailom alebo poštou.

Ešte podrobnejšie informácie ku všetkým desiatim bodom nájdete na: www.homecredit.sk/desatoro

Značky: