Debata pri schvaľovaní tejto možnosti bola búrlivá a emotívna.

Dozorná rada v americkom meste San Francisco v utorok (29. 11.) odhlasovala, že tamojší policajný zbor bude môcť v kritických núdzových situáciách využiť diaľkovo ovládané roboty na zneškodnenie osôb.

Hlasovanie dozornej rady o tomto návrhu sa napokon skončilo v pomere hlasov 8:3 v prospech jeho schválenia. Proti návrhu protestovali niektoré skupiny na ochranu občianskych slobôd a ďalšie zoskupenia, ktoré sa venujú dohľadu nad políciou.

Odporcovia návrhu z týchto skupín tvrdia, že nová právomoc povedie k ešte tvrdším zásahom policajných síl, ktoré sú podľa nich už teraz príliš agresívne voči chudobným, menšinovým a farebným komunitám.

Podľa hovorkyne sanfranciského policajného zboru Allison Maxie však policajti v súčasnosti nemajú ozbrojené roboty a ani si ich neplánuje zadovážiť. Policajné oddelenie by však podľa nej mohlo nasadiť roboty vybavené výbušnými náložami na kontaktovanie, zneškodnenie či dezorientáciu násilnej, ozbrojenej, alebo nebezpečnej podozrivej osoby.

„Takto vybavené roboty by sa používali len za výnimočných okolností na záchranu, alebo zabránenie ďalším stratám nevinných životov,“ zdôraznila hovorkyňa.

Aj člen dozornej rady Rafael Mandelman, ktorý hlasoval za schválenie návrhu, povedal, že ho znepokojuje rétorika, ktorá vykresľuje policajný zbor ako nedôveryhodný a nebezpečný.

Proti návrhu bola Kancelária verejného ochrancu práv v San Franciscu, podľa ktorej ide proti progresívnym hodnotám mesta. V meste Oakland, ktoré sa nachádza oproti San Franciscu na druhej strane Sanfranciského zálivu, od podobného návrhu úplne upustili po negatívnych ohlasoch verejnosti.

Členovia dozornej rady v San Franciscu ale príslušný návrh doplnili a spresnili v tom zmysle, že policajti by mohli použiť roboty ako smrtiacu silu až po využití iných alternatívnych prostriedkov v prípade, ak by dospeli k záveru, že podozrivú osobu nebudú nimi môcť zneškodniť. Použitie robota by navyše musel odsúhlasiť vysoko nadriadený policajt.

Zároveň treba zdôrazniť, že vo schválenom návrhu ide len o diaľkovo ovládané roboty, ktoré riadi ľudský operátor. Ten by ovládal a aktivoval aj prípadné zbraňové systémy. Stále by teda šlo o rozhodnutie človeka a nie stroja. Schválený návrh v žiadnom prípade nehovorí o využití autonómnych robotov, ktoré by samy „rozhodovali“ o použití sily.

Zdroj: APnews.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.