Umožní nahlasovať trestné činy alebo si privolať pomoc.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR spustilo tento rok svoju mobilnú aplikáciu 155.sk. Tá zjednodušuje kontakt s tiesňovou linkou 155 a okrem iného dokáže lokalizovať miesto, kde sa nachádza volajúci. Podobnú aplikáciu teraz pripravuje polícia SR. O pripravovanej novinke informovala na svojom Facebooku.

Aplikácia bude k dispozícii začiatkom roka 2020 a ponúkne bezpečnostné tlačidlo, prostredníctvom ktorého si budete môcť privolať hliadku na miesto trestného činu v prípadoch, ak by ústny telefonát na linku číslo 158 predstavoval riziko pre vašu bezpečnosť.

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský dodal, že aplikácia môže byť užitočná pri opakovaných incidentoch v centre Bratislavy, ale aj v prípadoch, keď je obeťou domáceho násilia žena a pred agresívnym mužom sa schová v inej miestnosti. Takisto umožní občanom aktívne sa podieľať na nahlasovaní jednotlivých prípadov.

Na projekte mobilnej aplikácie pracuje Policajný zbor od polovice roka 2019, pričom jej spustenie plánuje v prvých týždňoch roka 2020. Pilotná fáza aplikácie bude dostupná pre územie hlavného mesta. Počas jej pilotnej prevádzky aplikácia podstúpi rôzne formy testov, aby sa po spustení pre celé územie Slovenskej republiky stala plnohodnotnou pomôckou pre jej všetkých obyvateľov. Aplikácia nebude plnohodnotnou náhradnou alebo sesterským projektom núdzovej linky 158.

Technické parametre, funkcionality, spôsob zberu ďalších informácií od nahlasovateľov trestných činov, ako aj bezpečnostné opatrenia pred zneužitím aplikácie budú oznámené pri jej spustení.

Aplikácia bude v ďalších fázach aktualizácií rozširovaná o ďalšie užitočné funkcionality s používateľsky atraktívnym a prehľadným dizajnom. Pôjde napríklad o zasielanie notifikácií majiteľom aplikácie v mimoriadnych prípadoch (terorizmus, streľba, prírodná katastrofa a pod.), vyhľadávanie policajných útvarov podľa hľadanej služby alebo o prehľad nezvestných a hľadaných osôb.

Aplikácia bude dostupná bezplatne pre mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS.

Zdroj: Facebook Polícia SR

Prečítajte si aj:

Nová mobilná aplikácia 155.sk môže pomôcť zachrániť život. Stiahnuť si ju môžete už teraz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit