Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak je reč o pohonoch plavidiel, iba málokomu zrejme hneď napadnú elektromotory.

Skôr to budú veľké lodné skrutky či spomienka na rozšírené parníky. Pravdou pritom je, že práve na plavidlách si v čoraz väčšej miere nachádzajú svoje uplatnenie aj trojfázové elektromotory v úlohe pomocného alebo doplnkového pohonu lodných systémov. Akým spôsobom ale musia byť tieto elektromotory upravené?

Suverénne najčastejšou oblasťou využitia trojfázových motorov sú rôzne priemyselné prevádzky a zabezpečovanie pohonu menších či väčších systémov. Trojfázový elektromotor je napokon univerzálnym pohonným zariadením s vynikajúcou účinnosťou a spoľahlivosťou, pričom využiť sa dá takmer kdekoľvek. Pri ich rozdelení teda môžeme z tradičného delenia na elektromotory určené pre bežné aplikácie a heavy duty prevádzku, no existuje aj špeciálna skupina elektromotorov určená na použitie v plavidlách.

Stavanie lodeZdroj: elements.envato.com
Stavanie lode

Široké spektrum otáčok, výkonov aj vyššia odolnosť

Vzhľadom na to, že Slovensko nie je prímorská krajina, skupina námorných elektromotorov býva často prehliadaná. Tzv. marine elektromotory si svoje využitie nachádzajú predovšetkým na palubách námorných lodí, a to ako osobných, tak aj nákladných. Druhým okruhom využitia sú rôzne pobrežné prevádzky, ako napríklad prístavné žeriavy či prekladiská, no a napokon, tento typ elektromotorov nájdete aj na vrtných plošinách.

Marine elektromotory sa vyznačujú v prvom rade zvýšenou odolnosťou, vyrábané sú v súlade so špeciálnymi normami, ktoré umožňujú prevádzku v prostredí s vysokou vlhkosťou, kedy zároveň dochádza k pôsobeniu soli. Zaujímavosťou je, že pre tieto elektromotory nie je problémom ani krátkodobé zaplavenie.

ŽeriavZdroj: elements.envato.com
Žeriav

Využitie marine elektromotorov

Tento typ elektromotorov sa vyrába v širokom spektre otáčok a výkonov, vybrať si môžete aj kompaktný trojfázový elektromotor 1400 ot. Typicky sa kompaktné trojfázové elektromotory využívajú na pohon čerpadiel, kompresorov prípadne ventilátorov na palubách lodí či pohon navijakov a propelerov. Samozrejme, súčasťou pohonného systému nemusí byť iba samotný elektromotor, ale skvelým doplnkom môže byť aj frekvenční menič v odolnom vyhotovení.

Značky: