Finančná správa má za sebou rok pod vedením prezidenta Jiřího Žežulku. Boli sme na tejto tlačovke a pýtali sme sa na to, čo zaujíma vás.

Prezident hovoril o proklientských opatreniach, zlepšení výberu daní, posilnení vnútornej kontroly a pod. Cieľom má byť uľahčenie plnenia povinností voči štátu.

Na tejto tlačovke bola aj minister financií Igor Matovič, ktorý bol evidentne spokojný s tým ako sa plnili ciele na Finančnej správe. Ocenil najmä zlepšenie výberu daní, dobrú komunikáciu smerom k verejnosti ako aj „podanie pomocnej ruky“ daňovníkom v čase pandémie. Aby sme teda boli konkrétnejší, podaril sa na daniach vybrať o 1,28 miliardy eur viac ako bolo rozpočtované.

Riaditeľ Finančnej správy pri odpovedi na našu otázkuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Riaditeľ Finančnej správy pri odpovedi na našu otázku

Medzi iným bol spustený aj e-Commerce portál, ktorý uľahčil preclievanie zásielok z tretích krajín. Preložené do normálnej reči, ide o tom, že si pri objednávkach napr. z Číny, typicky Aliexpress môžete precliť dodávku čisto sami a elektronicky cez jednoduchý portál. Ak však vieme, je tu nový poplatok, ktorý si účtuje Slovenská pošta – napr. vo výške 2 eurá za spracovanie zásielky. To prirodzene mnohých ľudí rozčuľuje. Je pravdou, že Finančná správa s týmto poplatkom nemá nič spoločné, ale ľudia to berú ako poplatok, ktorý sa zaviedol práve pri spustení vymáhania daní pri zásielkach nízkej hodnoty z tretích krajín. Hľadáme potom cesty ako tvar z tretích krajín príde v skutočnosti z niektorej z krajiny z EÚ a vtedy sa žiadne poplatky ani dodatočné zdaňovanie nevybavuje.

Riaditeľa Finančnej správe sme sa pýtali, či sa niečo v tomto prípade zmení. Ako sme sa dozvedeli, rokovania v tomto smere naozaj prebiehajú. Práve v deň, kedy sa konala tlačová konferencia bolo na Finančnej správy stretnutie s riaditeľom Slovenskej pošty a hovorili o tom, ako celý tento proces zjednodušiť, ideálne poplatok celkom odstrániť. Výsledok by sme sa mali dozvedieť v budúcom roku. Len pripomeňme, že do konca roka má TOUCHIT stretnutie aj s riaditeľom Slovenskej pošty a budeme sa pýtať aj jeho.

Záznam z tlačovej konferencie si môžete pozrieť nižšie. Naša otázka je v čase 16:00. Pýtali sme sa aj na prepojenie IT systémov na Finančnej správe a portálu Slovensko.sk.

https://www.ta3.com/embed/20211201-hw-25d1da24-a0a2-437e-a92e-93ae24663dcc

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.