Ak ste niekedy túžili zistiť, ako skutočne vyzeral Titanic zvnútra i zvonka, teraz máte možnosť. A to dokonca úplne zadarmo.

Je to možné vďaka technologickému demu založenému na Unreal Engine 5, v ktorom modelujú Titanic do najmenších podrobností vývojári zo spoločnosti THG. Cieľom je vytvoriť hru Titanic: Honor and Glory, v ktorej chcú nielen digitálne zrekonštruovať najslávnejšiu loď histórie, ale vytvoriť aj model mesta Southampton z roku 1912.

Titanic Honor and GloryZdroj: reprofoto Demo 401/Titanic: Honor and Glory

Doterajší výsledok ich snaženia si môže každý záujemca pozrieť v bezplatnej ukážke nazvanej Demo 401, ktoré sa dá stiahnuť na tomto odkaze. Ide o zhruba 12-gigabajtový skomprimovaný adresár, ktorý po stiahnutí stačí rozbaliť, netreba nič inštalovať. Pre grafickú náročnosť dema je však potrebný výkonnejší počítač, ktorý zvláda aj hry.

Poprechádzať sa chodbami Titanicu či dokonca vyjsť na jeho paluby je niečo úžasné. Pozrieť si môžeme priestory prvej, druhej aj tretej triedy a dokonca si vybrať či má byť deň, alebo noc. Autori kládli mimoriadny dôraz na detaily a historickú presnosť, takže môžeme vidieť strohé miestnosti tretej triedy i honosne vybavené časti prvej triedy, vrátane slávneho dreveného schodiska, ktoré vedie šiestimi palubami. Všade uvidíme detaily, ktoré nám film neukázal.

Titanic Honor and GloryZdroj: reprofoto Demo 401/Titanic: Honor and Glory

Aspoň virtuálne sa tak môžete poprechádzať spleťou uzučkých chodieb, ktorými museli unikať cestujúci pred stúpajúcou vodou. Tí na dolných palubách síce neboli zamknutí, ako to nesprávne interpretuje Cameronov film, avšak orientácia na rozľahlej lodi bez akýchkoľvek orientačných plánov bola pre nich náročná. O to viac, že na horné paluby prvej triedy pôvodne nemali prístup a nepoznali ich.

Existuje ešte jeden podobný koncept, ktorý je modom do českej hry Mafia: City of Lost Heaven a nazýva sa jednoducho Mafia Titanic Mod. Tiež ide o pôsobivé dielo, ale je založené na starej technológii a dobovej grafike spred viac ako dvoch desaťročí. Demo 401 je proste iná liga.

Titanic Honor and GloryZdroj: reprofoto Demo 401/Titanic: Honor and Glory

Demo je aj poctou skutočnému Titanicu, ktorého vrak bude čoskoro minulosťou. Jeho trup totiž rýchlo rozkladajú baktérie Halomonas Titanicae, ktoré slávnu loď, ležiacu v hĺbke 4000 metrov už 110 rokov, môžu úplne znehodnotiť už do roku 2030, ako uvádza Wikipedia.org.

Zdroje: TitanicHG.org, TechRadar.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.