Osembitový počítač Commodore 64 ako laptop?

V roku 1982, keď bol uvedený na trh, to bolo nemysliteľné. Dnes je však takýto koncept vďaka fanúšikovskému projektu realitou. Upozornil naň portál gamingretro.co.uk.

Autorom nápadu aj realizácie je John Papas, ktorý ho vo forme videa zdieľal vo facebookovej skupine Commodore & Amiga Group UK. Zobrazuje dva prototypy v typickej béžovej farbe s klávesnicami, ktoré buď pochádzajú z originálnych modelov C64, alebo boli vyrobené s veľkým dôrazom na autenticitu. Nechýba LCD displej s ikonickou modrou úvodnou obrazovkou.

Pri pozornom pohľade si možno všimnúť, že oba prototypy sa od seba mierne líšia, napríklad pántmi a dátovým prepojením tela notebooku s obrazovkovou časťou. Autor zrejme zamýšľa vytvoriť podobných notebookových C64 viac a ponúknuť ich na predaj, keďže v komentároch k videu spomenul, že pracuje aj na cene zariadenia.

Ak by bola takáto verzia C64 dostupná pred 40 rokmi, šlo by o neskutočnú mašinu, avšak úroveň technológií v tej dobe to proste neumožňovala. Pochopiteľne, pri takom populárnom počítači, akým bol C64, sa už aj v minulosti vyskytli pokusy spraviť jeho prenosnú verziu.

Úplne prvou bol počítač nazvaný Commodore SX-64. Na trh sa dostal v roku 1984, teda dva roky po uvedení pôvodného modelu. Vyznačoval sa malým, päťpalcovým displejom, ktorý bol však farebný, čo bola u takýchto prenosných zariadení novinka. Nechýbala disketová mechanika a celé to bolo osadené do kufríkového tela s držadlom na prenášanie. Viac o tomto modeli zistíte na anglickej wikipedii.

Vychutnať si atmosféru klasických retro hier na Commodore 64 sa však dá aj bez kúpy tohto notebooku, stačí využiť niektorý zo širokej palety emulátorov. Pre počítače je jedným z najznámejších Vice, na Androide možno siahnuť po aplikáciách Mobile C64, Emu64 XL či Frodo C64.

C64 LaptopZdroj: gamingretro.co.uk
C64 Laptop

Zdroj: gamingretro.co.uk

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.