Redakčného súboja sa zúčastnili špičkové smartfóny značiek Samsung, Huawei a Apple.

Výdrž batérie je jedna z najdôležitejších vlastností dnešných smartfónov. Hoci väčšina z nich dokáže fungovať na jedno nabitie počas bežného pracovného dňa, extra výdrž oceníte v neštandardných situáciách, ako je napr. celodňový výlet. Vtedy často využívate smartfón intenzívnejšie v porovnaní s bežnou prevádzkou.

Nemenej dôležitou vlastnosťou je aj rýchlosť nabíjania. Prakticky všetky moderné smartfóny vyššej triedy ponúkajú nejakú formu rýchleho nabíjania. Nie je však rýchle nabíjanie ako rýchle nabíjanie. Preto sme v redakcii porovnali rýchlosť nabíjania tohtoročných vlajkových lodí a to pri nabíjaní pomocou kábla a tiež aj bezdrôtovo.

Všetky telefóny sme nabíjali priloženou nabíjačkou, ktorá je súčasťou základného balenia. Táto skutočnosť nehrá do karát iPhonom. Tie obsahujú v balení pomalú 5 W nabíjačku a tak nabíjanie iPhonu XS Max trvalo prakticky celú večnosť. iPhony podporujú rýchle nabíjanie, je však potrebné, aby ste si kúpili samostatný adaptér a tiež aj iný kábel. V prípade ostatných značiek máte v základnom balení obvykle priamo rýchlu nabíjačku.

Bezdrôtová nabíjačka je voliteľné príslušenstvo, ktoré si môžete k telefónu dokúpiť v prípade záujmu. Ponúka pomalšie rýchlosti nabíjania, to však vynahrádza väčším pohodlím – telefón položíte na nabíjaciu podložku a o nič ďalšie sa nestaráte. Samozrejme, z praktického hľadiska preferujeme hlavne rýchlosť káblového nabíjania. Na výlety si obvykle so sebou nebudete nosiť bezdrôtovú nabíjačku a pravdepodobne budete riešiť krízové situácie, kedy potrebujete v priebehu 20 či 30 minút nabiť čo najviac kapacity batérie.

Bezdrôtová nabíjačka Samsung

Ako rýchlo sa telefóny nabíjali?

Huawei Mate 20 Pro, 4200 mAh – Nabíjali sme pomocou pribalenej super rýchlej nabíjačky, ktorá dosahuje maximálny výkon 40 W. Z 18% sme sa v priebehu 30 minút dostali na 85% kapacity batérie. Nabitie na 100% trvalo 53 minút. Kompletné nabitie z 1% trvalo hodinu.

iPhone XS Max, 3174 mAh – Telefón sme nabíjali pomocou pribalenej nabíjačky, ktorá má výkon 5 W. Z 18% sme sa v priebehu 30 minút dostali na 34% kapacity batérie. Nabitie z 18% na 100% trvalo 3 hodiny. Nabitie z 1% na 100% trvalo 3,5 hodiny.

Samsung Galaxy S9+, 3500 mAh – Nabíjali sme pomocou rýchleho nabíjania s výkonom 15 W. Z 18% sme sa v priebehu 30 minút dostali na 50% kapacity batérie. Nabitie na 100% trvalo necelú 1,5 hodinu. Kompletné nabitie trvalo 98 minút.

Ako vidieť z výsledkov, pri testovaní sme sa zamerali na dva základné scenáre a to je rýchlosť nabíjania z 18% v priebehu 30 minút a kompletné nabitie z 18%, resp. z 1% batérie. 18% sme zvolili ako hodnotu, pri ktorej používatelia už zväčša premýšľajú nad tým, že by telefón pripojili k nabíjačke, ak majú takú možnosť.

Faktom je, že takmer vybitá batéria sa v prípade rýchleho nabíjania dopĺňa najrýchlejšie. Rýchlosť nabíjania sa obvykle spomalí na úrovni 70% až 80% jej kapacity. V prípade pomalého 5 W nabíjania je rýchlosť konštantná od vybitej batérie až do takmer 95% kapacity. V praxi to znamená, že Mate 20 Pro v priebehu prvej polhodiny nabíjania získal až 67% kapacity (z 18% na 85%) a počas zvyšných 23 minút nabil zvyšných 15% kapacity batérie.

Podobne to bolo aj v prípade ostatných telefónov – Samsung Galaxy S9+ sa v priebehu prvých 30 minút nabil z 18% na 50% kapacity (teda + 32%). Počas ďalšej polhodiny dosiahol ďalších 32% a posledných 18% nabíjal počas poslednej polhodiny. iPhone XS Max si s pomalým nabíjaním držal konštantné tempo až po úroveň cca 95% kapacity batérie. Každú hodinu dobil tretinu batérie, posledných 5% kapacity sa však nabíjalo 27 minút.

Huawei Mate 20 Pro ponúka najrýchlejšie káblové nabíjanie. Musíte však použiť priloženú nabíjačku aj kábel

Ako je to s bezdrôtovým nabíjaním?

Štandardné bezdrôtové nabíjačky ponúkajú pomalé 5 W nabíjanie. Na trhu však existujú nabíjačky, ktoré umožňujú rýchlejšie nabíjanie iPhonov s výkonom 7,5 W. Smartfóny Samsungu podporujú 10 W rýchle bezdrôtové nabíjanie. Huawei má vlastnú technológiu pre rýchle bezdrôtové nabíjanie s výkonom až 15 W.

V praxi to znamená, že Huawei Mate 20 Pro sa pomocou 15 W bezdrôtového nabíjania úplne nabil za 3 hodiny. V prípade Samsungu Galaxy S9+ trval proces 3 hodiny aj 20 minút a iPhone sa nabil v priebehu 3 hodín aj 5 minút. Do úvahy však treba brať aj rozdiel v kapacitách batérií. A hoci je bezdrôtové nabíjanie viditeľne pomalšie v porovnaní s rýchlym káblovým nabíjaním, ponúka lepší komfort a tak môže byť bezdrôtová nabíjačka vhodným doplnkom v pracovnej kancelárii či v domácnosti. V prípade cestovania však odporúčame používať rýchle nabíjanie pomocou kábla.

Rýchla bezdrôtová nabíjačka od Huawei

Verdikt

Víťazom oboch testov sa stal Huawei Mate 20 Pro, ktorý tiež disponuje najvyššou kapacitou batérie a najlepšou výdržou na jedno nabitie. V kombinácii s veľmi rýchlym káblovým nabíjaním tak ide o zariadenie, ktoré vás prakticky nikdy nenechá bez energie. Stačí totiž iba pár minút, aby ste ho nabili a mohli používať ďalšieho pol dňa.

Parametre a namerané hodnoty:

Kapacita batérieKapacita batérie po 30 minútach nabíjania z 18% / mAh za minútuČas nabitia z 1% na 100% / mAh za minútuČas kompletného bezdrôtového nabitia / mAh za minútu
Huawei Mate 20 Pro4200 mAh85% / 93,860 minút / 70180 minút / 23,3
iPhone XS Max3174 mAh34% / 16,9210 minút / 15,1185 minút / 17,2
Samsung Galaxy S9+3500 mAh50% / 37,398 minút / 35,7200 minút / 17,5

Prečítajte si aj:

Fototest vlajkových lodí: iPhone XS vs. Huawei Mate 20 Pro vs. Samsung Galaxy Note 9 vs. Sony Xperia XZ3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit