Nemecký výrobca prémiových automobilov to myslí so všeobecnou elektromobilitou vážne, pričom sa okrem špičkových elektrifikovaných áut čoraz viac zameriava aj na elektrické bicykle.

Porsche má v aktuálnej ponuke už niekoľko prémiových elektrobicyklov, no túto oblasť záujmu má automobilka v pláne ešte viac rozšíriť a svojim zákazníkom ponúknuť to najlepšie. Prednedávnom kúpilo Porsche kontrolný podiel v spoločnosti Greyp, ktorá vyrába špičkové elektrické bicykle. Nie je to až tak zvláštne, nakoľko za touto spoločnosťou stojí Mate Rimac.

Porsche e-Bike
Porsche e-Bike

Aktuálne sa Porsche zameralo na spoločnosť Fazua, ktorá možno nie je až tak známa, no predsa len má niečo, čo Porsche zaujíma, inak by tento kontrakt neprebehol, však? Fazua neponúka priamo bicykle, ale prepracované motory pre tieto dopravné prostriedky. Je dôležité vedieť, že spoločnosť Fazua vyvinula pravdepodobne najinovatívnejšie systémy elektrického pohonu pre bicykle!

Nové elektromotory Fazua so stredovým pohonom sa dajú z bicykla jednoducho odpojiť, vrátane batérie a využívať tak bicykel bez asistencie, teda bežným spôsobom – ak vám to bude v nejakom prostredí vyhovovať. Odmontovaním motora a batérie sa odstráni aj prebytočná hmotnosť, ktorú by musel cyklista „ťahať“ so sebou. Je to hybrid vyhovujúci najmä zákazníkom, ktorí chcú aj e-bicykel aj klasický bicykel.

Porsche e-Bike
Porsche e-Bike

Hovorí sa, že Porsche aktuálne kúpilo 20% podiel v spoločnosti Fazua za nezverejnenú sumu, pričom má možnosť kedykoľvek dokúpiť aj ďalšie akcie, aby sa stalo väčšinovým vlastníkom spoločnosti Fazua.

Okrem toho nemecká automobilka oznámila aj strategické partnerstvo s Ponooc, teda holandskou investičnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na udržateľnú energiu a riešenia mobility. Porsche tvrdí, že s Ponooc založí dva separátne podniky. V rámci prvého to bude vývoj, výroba a distribúcia úplne novej generácie vysokokvalitných elektrických bicyklov Porsche. Druhý podnik sa bude primárne zameriavať na technologické riešenia v rámci rýchlorastúceho trhu mikromobility.

Porsche e-Bike
Porsche e-Bike

Na záver môžeme dodať iba to, že Porsche sa okrem špičkových a zábavných elektromobilov postará aj o výrobu a predaj veľmi zaujímavých elektrobicyklov. Tie však, pochopiteľne, nebudú patriť medzi všeobecne cenovo dostupné dopravné prostriedky, rovnako ako je to s automobilmi. Ešte dodajme, že takmer 40% áut, ktoré uplynulý rok Porsche v Európe dodalo, boli buď plne elektrické alebo hybridné vozidlá. Celosvetovo to bolo takmer 25%.

Zdroj: Electrek.co

Prečítajte si aj:  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE