Slovenský CulCharge sa v minulosti prezentoval miniatúrnym káblikom s Lightning alebo micro USB konektorom, ktorý ste vďaka jeho rozmerom mohli nosiť na kľúčenke všade s vami.

Išlo o užitočnú pomôcku v situáciách, keď ste mali k dispozícii zdroj energie s USB portom, avšak konkrétny kábel vám nemal kto požičať. CulCharge Charge & Data Cable bol teda ten typ produktu, ktorý ste nepoužívali každý deň, ale keď ste ho naozaj potrebovali, zachránil vám život. Alebo aspoň funkcionalitu telefónu.

Koncept pôvodného produktu predpokladal, že máte k dispozícii zdroj energie. Nie vždy je tomu tak. Toto je účel tzv. powerbánk a CulCharge vytvoril „najmenšiu powerbanku na svete s 3 funkciami, ktorú môžete nosiť na kľúčenke“. Nazýva sa CulCharge 3-in-1 PowerBank a je dostupná s Lightning a micro USB konektorom.

Zariadenie má kvôli zabudovanej powerbanke väčšie rozmery ako jeho predchodca. To sa prejavuje najmä na hrúbke a nový CulCharge je s rozmermi 55 × 30 × 20 mm viac cítiť na kľúčenke ako samostatný kábel. Stále však ide o dobre nositeľné zariadenie, ale možno ho skôr budete mať v kabelke alebo taštičke a nie spolu s kľúčmi. Môžeme polemizovať, či v takomto prípade nie je lepšie pribaliť si trochu väčšiu powerbanku, ale to si musí zvážiť každý sám.

CulCharge 3-in-1 PowerBank obsahuje li-polymérovú batériu s kapacitou 1000 mAh. V rámci nášho testovania dokázala powerbanka nabiť iPhone 6s Plus z 12 % na 32 % v priebehu 30 minút, pričom CulCharge bol nabitý na 100 % zabudovanej batérie a celú kapacitu sme použili na nabitie smartfónu. Toto meranie sme viackrát opakovali, telefón získal z powerbanky vždy 20 % svojej kapacity. Je zrejmé, že CulCharge neodovzdal telefónu energiu o veľkosti 1000 mAh, ale žiadna powerbanka nedokáže nabiť pripojené zariadenie na 100 % udávanej kapacity. Nabíjanie powerbanky po pripojení k počítaču trvalo cca 2 hodiny. Vstupný/výstupný prúd a napätie sú 1A/5V. Výrobca takisto garantuje minimálne 500 nabíjacích cyklov.

CulCharge-01_web2016_3_nowat

Nabíjanie smartfónu je možné zapnúť alebo vypnúť pomocou miniatúrneho tlačidla. Trochu nepraktické je umiestnenie LED diódy, ktorá informuje o nabíjaní zabudovanej powerbanky. V prípade, že CulCharge pripojíte k notebooku, dióda smeruje do stola, takže priamo nevidíte, či sa už powerbanka nabila alebo ešte nie.

Dodajme, že výrobcom prezentované 3 funkcie sú nasledujúce – powerbanka, nabíjací a dátový kábel. V porovnaní s predchodcom tak pribudla iba funkcia powerbanky. Funkcia nabíjacieho kábla znamená, že keď CulCharge pripojíte k notebooku a smartfónu, telefón sa bude priamo nabíjať. Funkcia dátového kábla znamená, že okrem nabíjania môžete prenášať aj dáta. Rovnako ako v prípade „veľkých“ štandardných Lightning alebo micro USB káblov.

Packaging_02_web2016_3_nowat

Zapožičal: WESTech
Cena: 29,90 EUR – Android verzia; 35,90 EUR – iOS verzia

Verdikt TOUCHIT

CulCharge považujeme za praktické zariadenie, svojím konceptom môže niekedy naozaj predstavovať poslednú záchranu pre váš smartfón. Dá sa nosiť na kľúčoch, takže zariadenie môžete mať neustále so sebou, aj keď ho nebudete aktívne používať každý deň. Cena je v porovnaní s bežnými powerbankami vyššia, v tomto prípade však vidíme výhodu v kompaktných rozmeroch a v tom, že kľúčenka obsahuje všetko potrebné. Aj akumulátor aj kábel. Predpokladáme, že podobne ako štandardné powerbanky, aj CulCharge je vhodným ašpirantom na darčekový predmet. Jeho využiteľnosť by mohla byť eventuálne ešte vyššia, len si treba dať pozor, aby bola kľúčenka nabitá, keď ju budete naozaj potrebovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit