Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Postaviť spoľahlivú domácu Wi-Fi sieť je pomerne jednoduché a dnes už to nemusí byť dokonca ani veľmi drahé, ako ste si doteraz mohli myslieť. Svoje o tom vedia zákazníci značky Mercusys, ktorá sa na slovenskom trhu etablovala ako poskytovateľ výkonných sieťových riešení za skvelú cenu. Pre svoju spoľahlivosť sú často ponúkané aj samotnými internetovými operátormi.

Postavte si sieť okolo routera

Chrbticou väčšiny bezdrôtových sietí je prirodzene router, aj keď ako si neskôr ukážeme, nemusí to byť vždy pravidlom. Pokiaľ však plánujete postaviť svoju domácu sieť práve okolo routera, môže byť dobrou voľbou z dielne Mercusys model MR70X. Ten okrem iného podporuje aj Wi-Fi 6 (teda štandard 802.11ax) a vďaka tomu sľubuje vysokú rýchlosť aj dlhodobú kompatibilitu.

Mercusys Halo H30G
Mercusys Halo H30G

Wi-Fi 6 využijete vtedy, ak máte na svoju domácu bezdrôtovú sieť vyššie nároky a chcete ju využiť aj inak ako len pre „bežné“ surfovanie na webe. Tento štandard navyšuje celkovú priepustnosť na jedného používateľa, čo znamená, že svoju sieť budete môcť využiť aj pre náročnejšie aktivity, ako je streamovanie videa vo vysokom rozlíšení alebo hranie on-line hier.

Okrem toho pripojíte k sieti súčasne viac koncových zariadení. Ostatne na domácu sieť sa už dnes nepripájajú len notebooky alebo smartfóny, ale aj herné konzoly, televízory, osvetlenie, zabezpečovací systém domácnosti, chladnička alebo napríklad žalúzie. Vyššie nároky na domácu sieť prirodzene kladú aj vyššie nároky na jednotlivé sieťové zariadenia. Router Mercusys MR70X je v tomto zmysle dokonalým adeptom na to, aby sa stal chrbticou Wi-Fi vo vašej domácnosti.

Vyskúšajte mesh systém

Meshové systémy sú riešením, ktoré dokáže plnohodnotne nahradiť router, prípadne aj v kombinácii s extenderom (opakovačom signálu). Práve meshové systémy sme mali na mysli, keď sme na začiatku hovorili o tom, že výstavba domácej siete okolo routera nemusí byť vždy pravidlom. Meshové systémy sa skladajú minimálne z dvoch alebo viacerých prístupových bodov (AP), ktoré sú na rovnakej úrovni a súčasne vzájomne zameniteľné.

Stabilnú meshovú bezdrôtovú sieť s jedným názvom siete (SSID) a heslom môžete postaviť napríklad okolo meshového systému Mercusys Halo H30G, ktorý podporuje štandard 802.11ac (AC1300) a zakúpiť ho môžete v balení po dvoch alebo po troch prístupových bodoch. Na byt priemernej veľkosti vám však bohato budú stačiť dve zariadenia.

Archer AXE75
Archer AXE75

Rozšírte sieť pomocou extendera

Pokiaľ sa rozhodnete pre sieť postavenú na routeri a z nejakého dôvodu budete potrebovať rozšíriť pokrývanú plochu, potom môžete siahnuť po extenderi alebo opakovači signálu. Svoju sieť na predtým nedostupné a káblom ťažko dosiahnuteľné miesta môžete rozšíriť napríklad modelom

Mercusys ME10, ktorý so svojim routerom jednoducho spárujete jediným stlačením tlačidla WPS.

Vďaka farebnému LED indikátoru zároveň rýchlo nájdete miesto, kde je signál na umiestnenie extendera najoptimálnejší. Extender stačí len zapojiť do zásuvky, spárovať s existujúcim routerom a jednoducho začať používať.

Keď sú nároky vyššie

Pokiaľ sú vaše nároky na domácu sieť stále vyššie, ale zároveň sa vám do bezdrôtového riešenia pre svoju domácnosť nechce investovať príliš veľa, potom siahnite po routeri TP-Link AXE75, ktorý ponúka skvelý pomer ceny a výkonu, a navyše podporuje úplne najnovší bezdrôtový štandard Wi-Fi 6E. Vďaka tomu podporuje hneď tri frekvenčné pásma vrátane málo vyťaženého 6GHz pásma, ktoré so sebou prinášajú väčšiu šírku pásma, vyššie rýchlosti a prakticky nulovú latenciu.

Router podporujúci Wi-Fi 6E je nielen rýchlejší, ale súčasne k nemu pripojíte aj viac koncových zariadení bez kompromisov v rýchlosti. Wi-Fi 6E musia prirodzene podporovať aj vaše koncové zariadenia, avšak nemusíte sa báť, že by ste k tejto sieti nepripojili svoje staršie modely smartfónov alebo napríklad televízorov.

Ako vidno, domáca bezdrôtová sieť za rozumnú cenu sa postaviť dá – dokonca aj taká, ktorá bude skvele fungovať a po technologickej stránke vydrží celé roky. Či už si zvolíte sieť založenú na routeri alebo sa rozhodnete pre meshový variant, so zariadeniami Mercusys rozhodne chybu neurobíte. A tých najnáročnejších užívateľov zase uspokojí riešenie v podobe Wi-Fi 6E routera od TP-Linku.

Značky: