Vysievať kvitnúce lúky, kupovať pôdu bez rašeliny a dopestovať si vlastnú zeleninu – veľa ľudí si v dnešnej dobe cení záhradu, ktorá je maximálne šetrná k životnému prostrediu. Pomáha k tomu aj tip pre domácich majstrov PARKSIDE.

Je známe, že hmyz je dôležitý pre náš ekosystém. Každý z nás môže pomôcť poskytnúť úkryt pre včely, motýle a iný hmyz. Taký hmyzí hotel možno postaviť jednoduchým spôsobom.  

Pomocou praktického akumulátorového skrutkovača PARKSIDE 4 V „PAS D5“ možno obydlie pre malé živočíchy veľmi jednoducho poskladať. Akumulátorový skrutkovač má štyri rôzne nadstavce – vrátane momentového nadstavca, ktorý je ideálny pre malé skrutky a jemné materiály.

Objemový odpad je ideálnym stavebným materiálom pre hmyzí hotel pre domácich majstrov – napríklad stará komoda. Zásuvka z neho je vhodná ako základná kostra. To isté platí aj pre drevené debny na ovocie, víno a podobne. Pomocou narezaných lamiel a rôznych výplňových materiálov sa vytvoria jednotlivé miestnosti. Ak nemáte po ruke drevenú debničku, môžete si v niekoľkých krokoch postaviť rám sami.

Funguje to takto:

1. Nastavte veľkosť

Veľkosť sa určí neskôr podľa umiestnenia. Ak má hmyzí hotel visieť, napríklad na kmeni stromu, postačí rozmer 30 × 40 cm. Na stene domu alebo kôlne môže byť aj o niečo väčší, napríklad 40 × 60 cm.

2. Vyrežte bočné steny a strechu podľa veľkosti

Zhotovte rám z preglejky a lamiel. Najskôr vyrežte bočné steny, dno a vrch. Na rýchle a jednoduché narezanie lamiel na správnu veľkosť môžete použiť 12 V akumulátorovú priamočiaru pílu PARKSIDE „PSTKA 12 B3“. Optimálna veľkosť lamiel je, aby boli 0,5 ÷ 1 cm  hrubé a aspoň 5 cm široké,  nech vznikne dostatočný priestor na hniezdenie. Bočné steny, horná a medzipodlaha vychádzajú z rozmerov základnej plochy opísanej v bode 1. Na strechu sa odporúčajú o niečo širšie lamely.

3. Zoskrutkujte bočné steny a strechu

Po vyrezaní všetkých dielov na požadovanú veľkosť je rám postavený. Pomocou akumulátorového skrutkovača PARKSIDE 4 V priskrutkujte spodnú a vrchnú časť k bočným stenám. Potom vložte medziľahlé police a tiež ich priskrutkujte.

4. Vypílenie zadnej steny

Na zadnú stenu sa najlepšie hodí preglejková doska. Na dosku jednoducho umiestnite hotel pre hmyz. Nakreslite obrys, vyrežte ho a hrany vyhlaďte brúsnym papierom.

5. Pripevnite strechu

Nakoniec sa rám a strecha priskrutkujú k zadnej stene.

6. Vybavenie hotela 

Teraz chýba už len výplňový materiál. Ak sa má do hotela nasťahovať čo najviac hmyzu, je potrebné vytvoriť jednotlivé izby, každú s iným výplňovým materiálom. Šišky obľubujú, napríklad lienky a sieťokrídlovce. Divé včely uprednostňujú malé dutiny, ktoré sa dajú vytvoriť pomocou trstiny alebo bambusových trsov. Motýle zasa uprednostňujú malé, tenké vetvičky. Na ochranu obyvateľov pred vtákmi a inými predátormi môžete na prednú časť domčeka pomocou sponiek alebo zošívačiek pripevniť vhodný kus voliérového alebo kuracieho pletiva.

7. Ponuka stravovania a ubytovania

Tí, ktorí chcú svojim hotelovým hosťom ponúknuť viac ako len ubytovanie, môžu pridať občerstvenie, najmä počas horúcich dní. Stačí umiestniť niekoľko kamienkov a dreva do taniera na kvetináče a naplniť ho vodou.

Zdroje: Parkside

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.