Názor Michala Reitera

Internetové nakupovanie z čínskych obchodov má svoje teritoriálne špecifiká. Je poznačené obrovským množstvom tovaru. Najmä takého tovaru, ktorý by ste nikdy nečakali, že niekto vyrobí. A predsa, preto sú tieto obchody dobrou voľbou na nakupovanie káblov, redukcií, somariniek všetkého druhu. Ja som si obľúbil najmä netradičný tovar mimo elektroniky.

A nebojte, možno rovnako ako aj iní, som nechal cestovať audioredukciu cez pol sveta. Tu bola totiž o euro drahšia. Chcel som ale primárne vyskúšať, čo to vlastne príde, v akom stave a či bude redukcia fungovať. Medzičasom som ju už ale naozaj potreboval, takže som si ju kúpil cez slovenský e-shop a o dva týždne neskôr dorazila aj moja redukcia a hneď dvakrát. Pozdravujem Ondreja a Romana v redakcii, ktorí ju už možno stihli využiť. 😊

Po troche osmelenia som vstúpil do inej ligy. Ak inou ligou nemyslíme platiť na AliExpresse kartou. Rozhodol som sa kúpiť košele a nejaké ozdobné predmety. Jedným z najlepších obchodov na sošky, amulety alebo nejaké „bižu“ je práve hociktorý čínsky. Košeľa s dračím motívom cez celý rukáv a polku mojej hrude sa mi extra zapáčila. Netradičné a dobre šité veci tam teda určite majú. Unikátne, ak chcete mať niečo trošku iné, ako ste doposiaľ nosili, sa tu kupovať oplatí. A veľmi dobre si prečítajte pomocnú tabuľku veľkostí. Ja som sa celkom trafil, no mohol som si nechať rezervu. Buď som okamžite musel prestať naberať tuk alebo svalovú hmotu. Ideálne oboje naraz. Veľkosť košele pasovala na zjedený chlebíček presne.

Sú ale veci, ktoré som si na takýchto obchodoch kúpiť netrúfol. Napríklad botasky. Boli nádherné, dizajnové a nikto by také v polke republiky nemal. No nechcel som riskovať veľkosť, správny tvar vo vnútri. Skrátka čokoľvek. Toto už nie je tovar do 15 eur na kus. Najmä ak nosíte botasky, ktoré majú v logu NB a na boku veľké N. Tak tá čínska mala takmer identický tvar, avšak našité ako veľké Z. Pravdepodobne mali danú sériu zle otočenú, keď ju dávali pod šijací stroj…

Mišov verdikt

Kto chce zaexperimentovať a rád vyskúša naozaj niečo nové a možno v našich končinách neopozerané, odporúčam rifle, svetre alebo iný typ oblečenia. No a takisto aj nejakú elektroniku. Je to vždy hop alebo trop. Netvrdím, že tovar nebude fungovať, no nemusí spĺňať vašu predstavu o tom, ako bude skonštruovaný alebo či to bude to pravé. Čínske obchody sa vás nesnažia oklamať, to skôr si nedáte pozor a zle vyberiete vy sami. Sú totiž posadnutí čo najlepším hodnotením a komentármi, ktoré od vás pýtajú. Napíšte nám do redakcie, aké máte skúsenosti vy a čo ste si kúpili.

Názor Romana Kadleca

Vždy som patril medzi používateľov, ktorí radi spoznávali digitálny svet a nebáli sa objavovať čaro internetových obchodov. eBay, Amazon či vybrané britské obchody boli u mňa v minulosti často preferované, pretože ponúkali tovar, ktorý som hľadal. Často boli lacnejšie alebo prinášali aj inú pridanú hodnotu – napr. mali knihy alebo filmy v edíciách, ktoré sa u nás nepredávali. A v dobe, keď mi z nemeckého Amazonu prišla objednávka skôr ako zo slovenského e-shopu, bolo jasné, že zahraničné obchody si našli ďalšieho fanúšika.

Prechod na čínske obchody nebol u mňa taký rýchly a dôvodom bol opäť tovar, resp. fakt, že čo som potreboval, som si objednal cez eBay. Aj tam boli Číňania veľmi aktívni a pri poštovnom zadarmo nebolo veľa dôvodov „proti“, prečo nespraviť malý nákup za pár eur. Obaly a ochranné fólie plnili svoj účel, avšak pomerne rýchlo som zistil, že objednať si skladateľnú klávesnicu nebol dobrý nápad, nakoľko jej kvalita bola skôr sklamaním a navždy tak zapadla na dno zásuvky.

Zábavné je, že hoci som bol vždy aktívny v spoznávaní internetových obchodov, čaro AliExpressu u nás doma objavila moja žena. A prešla si totožnými skúsenosťami ako ja – niektoré veci sa z Číny oplatia objednať, v prípade ostatných treba byť opatrný. Napr. nápad objednať si svadobné šaty by určite nedopadol dobre…

Jednu vec však treba čínskym internetovým obchodom uznať. Usilovne pracujú na tom, aby odstránili nedostatky, ktoré môžu ľuďom prekážať v nakupovaní. Podarilo sa im znížiť čas doručenia a pridali aj prémiové rýchlejšie doručovanie za príplatok. Otvorili si európske sklady, aby odstránili nutnosť platiť clo pri nákupe drahšej elektroniky alebo tieto poplatky preplácajú, keď sa preukážete potrebnými dokladmi. Netýka sa to každého obchodu a každej objednávky, avšak snaha zo strany čínskych predajcov tu je – nehovoriac o zľavových kupónoch, ktoré sú obľúbené aj na Slovensku a niektoré weby na nich postavili svoj úspech.

Romanov verdikt

Jednoduchá dostupnosť určitého typu tovaru z čínskych obchodov je z určitého hľadiska prínosom, nakoľko prináša nakupujúcim ďalšie možnosti a väčšiu variabilitu. Na druhej strane však ľudí trochu rozmaznáva a o tom vedia svoje prakticky všetci oficiálni predajcovia produktov, ktoré sa dajú ľahko objednať z Číny. Ľudia by ich chceli mať v slovenských obchodoch, hneď dostupné, so zárukou, servisom, zákazníckou podporou a ideálne aj lacnejšie ako z čínskeho internetového obchodu. A to je trochu nereálne očakávanie.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit