Tento model vyvolal v Číne „davovú psychózu“ a predáva sa ako teplé rožky.

Niet sa však čomu čudovať, nakoľko základná verzia tohto plne elektrického mini auta stojí v Číne menej ako 10 000 eur. Aby ste mali predstavu o veľkosti tohto modelu, tak je porovnateľný s Chevroletom Bolt EV alebo Daciou Spring, ktorej bude v rámci starého kontinentu priamo konkurovať.

BYD Seagull EV
BYD Seagull EV

BYD Seagull EV ide v Číne na dračku – v rámci augusta sa predalo viac ako 46 830 kusov, čím sa stalo toto auto najpredávanejšie v krajine bez ohľadu na zdroj energie, resp. pohonnú jednotku. Základná a zároveň najlacnejšia verzia ponúka 4-dverovú karosériu a 30 kilowatthodinovú batériu, ktorá by mala ponúkať dojazd okolo 305 kilometrov (v skúšobnom CLTC cykle).

Ak by to bolo v reálnych podmienkach 200 km, tak je to stále veľmi dobrá hodnota za peniaze. O dve tisícky drahšie je rovnaké vozidlo s 38 kWh batériou, ktorá ponúka laboratórny CLTC dojazd na úrovni 405 kilometrov.

BYD Seagull EV
BYD Seagull EV

Koncern BYD jasne potvrdzuje svoju dominanciu nad čínskym automobilovým trhom, pričom produkuje až 14 zo 40 najpredávanejších áut za posledný mesiac. BYD predal v auguste celkom 373 000 plug-in hybridných vozidiel (EV a PHEV), z ktorých približne 148 470 bolo plne elektrických.

Najdôležitejšie je, že BYD plánuje v budúcom roku uvedenie modelu Seagull EV aj v Európe, no jeho cena bude, pochopiteľne, takmer dvojnásobná, čo je smutné, no zároveň to bude stále jeden z najdostupnejších elektromobilov na trhu, ktorý bude priamo konkurovať inovovanej Dacii Spring EV.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE