Myšlienkové mapy sú vhodným spôsobom, ako si vytvoriť plány a predstavy do konkrétnej podoby a ďalej tieto predstavy rozvíjať.

Ide o užitočnú formu prenášania vašich myšlienok a nápadov do písanej formy. Teda takej, ktorá pomôže vizualizovať vaše ciele. Prečo ich používať, keď tu máme zoznamy úloh, kalendáre a poznámky?

O čo ide

Vytvorenie mapy na rozdiel od klasických úloh pomáha našej predstavivosti vytvoriť hmatateľný cieľ, ktorý by sme videli v súvislostiach. Organizovanie „todo listu“ nie je až tak prehľadné. Najmä ak vychádzame z toho, že mapy sú viac grafické ako textové. Avšak všetky spôsoby sa prelínajú. Napríklad aj do mapy si môžete zaviesť termíny a prepojiť ich s udalosťami v kalendári a napísať do máp aj kvantum poznámok. Všetko funguje na princípe rozbaľovania vetiev, takže na prvý pohľad máte ucelenú predstavu nejakého diagramu, ktorého vetvy môžete naďalej rozvíjať.

Každá mapa sa začína v jej strede. Tam sa nachádza vaša predstava, čo chcete dosiahnuť alebo na aký projekt sa chystáte.

Ide o spojenie ľavej a pravej hemisféry mozgu. Pravá, označovaná za emocionálnu a snovú dopĺňa ľavú, ktorá je podriadená logickému uvažovaniu. Každá mapa sa začína v jej strede. Tam sa nachádza vaša predstava, čo chcete dosiahnuť alebo na aký projekt sa chystáte. Pokojne môžete vytvoriť „mega mapu“, ktorá bude zachytávať váš celý život a to, čo by ste počas neho chceli ešte dosiahnuť. Následne začne vetvenie. Počítajte s tým, že myšlienkovú mapu budete poriadne prerábať a meniť. To je jej princíp. Každou vetvou pravdepodobne upravíte už vytvorené a jednoducho budete svoje nápady ešte triediť a „učesávať“ do výslednej podoby. Kvalitná mapa vám zaberie niekoľko hodín. Vaše ciele bude treba následne upravovať a značiť si svoj postup. Čiže v jej „životnom cykle“ sa bude postupne vyvíjať a meniť.

Silnou stránkou softvérových riešení je fakt, že po zmenách netreba prekresľovať celú mapu, nebudete v nej mať prečiarknuté veci a získate možnosť rozbaľovania vetiev. V zbalenom stave hierarchickej štruktúry tak môžete mať celoživotnú mapu, ktorá by sa po vytlačení zmestila na formát A4. Po rozbalení do jednotlivých detailov zaberie pokojne jeden bilbord.

Na webe, v počítači aj mobile

Coggle_web2016_3_nowat

Coggle na jednoduchú tvorbu vetvenej štruktúry. V rámci webovej aplikácie je jednoduchosť vítaná

Na trhu je dostatok nástrojov, no líšia sa v možnostiach a tiež v tom, akú výbavu ponúkajú. Niektoré aplikácie sú dostupné len na webe, teda v rozhraní prehliadača, iné aj ako klient pre operačné systémy (nielen Windows) a tiež aj ako aplikácie v mobile. Sú aj riešenia výhradne určené pre mobilné platformy. Máme na mysli skôr tablet, ale nie ste limitovaní. Taká aplikácia Mindly je dostupná len pre iOS a Android. Áno, výnimka v zmene systému – nie je pre Windows ale pre OS X. Potom sú aplikácie nielen pre domácich používateľov, ale najmä pre firemné prostredie. Velikán MindManager 2016 je skutočne pokročilý softvér a napojí sa na kancelársky balík Microsoft Office. Ako sme uvádzali vyššie, tu už máte prepojenie s úlohami alebo napríklad udalosťami v Microsoft Outlook. Zaujímavá je aj mapa Coogle.it. Pracuje na inom princípe, resp. nevyužíva toľko grafických hračiek. Veľmi dobre použiteľná je práve vo webovom prehliadači.

Oblasti využitia

Témy, ktoré môže obsahovať vaša mapa, sú nevyčerpateľné. Závisí od vašich preferencií, ktorý projekt či udalosť budete zapisovať touto formou. Zväčša sa takto plánujú porady alebo zápisky priamo z porady. V mapách využívate nadväznosti na jednotlivé body. Tie môžete vizuálne spojiť čiarami alebo šípkami. Na organizovanie porád je to dobrý spôsob. Ďalej sú mapy vhodné na plánovanie dovolenky, obchodného plánu alebo webového portálu. V poslednom prípade využijete hlavné vetvenie na zobrazenie logickej štruktúry stránky. Podstránky, pätka, hlavička, bočný panel, to sú základné prvky. Mapa však môže obsahovať aj nápady na grafický dizajn, komu zavolať, napísať, kde čerpať inšpiráciu, aké legislatívne náležitosti treba vybaviť atď. Práve toto členenie vám vo výsledku ukáže komplexnosť úlohy. Také zakreslenie topológie siete môže mať okrem diagramu aj charakteristiku myšlienkovej mapy. Na to sa už využíva softvér ako Microsoft Visio a je pravda, že princíp je trochu odlišný.

Na stránke www.mindmapart.com nájdete inšpirácie na to, ako môžu vyzerať myšlienkové mapy. Odporúčame stránku pozrieť.

Topológia počítačovej siete. Na toto je vhodným nástrojom Microsoft Visio ako aj niektorý iný z nami vybraných programov. Myšlienkové mapy môžu mať vzor blízky bežným diagramom

Topológia počítačovej siete. Na toto je vhodným nástrojom Microsoft Visio ako aj niektorý iný z nami vybraných programov. Myšlienkové mapy môžu mať vzor blízky bežným diagramom

Tipy ako vytvoriť myšlienkovú mapu

  1. Ako prvé budete potrebovať predstavu, čo chcete vytvoriť. Aký typ mapy a či budete požadovať tímovú spoluprácu alebo bude len vaša súkromná.
  2. Ideálne je vedieť, či potrebujete stručné poznámky a bežné textové štruktúry, alebo chcete pridávať aj grafické prvky a budete ťažiť najmä z rôznych značiek a ikoniek. Tie potom celú mapu sprehľadnia.
  3. Keď zistíte, čo všetko potrebujete, dostanete sa vlastne k prvotnej otázke – „Potrebujem myšlienkovú mapu?“. Porovnávate s klasickým zoznamom úloh alebo bežnými poznámkami.
  4. OneNote – to je súper pre myšlienkové mapy. Nie je to síce softvér na tento účel, no práve komplexnosť a forma, ako sa s ním pracuje, neraz zaváži. A možno ho uprednostníte pred špecializovaným softvérom. Ak máte tablet, na ktorom ste si zvykli OneNote používať alebo konvertibilný notebook s dotykovým displejom, bude voľba ešte ťažšia.
  5. Tvorba mapy vyžaduje sústredenie a správnu atmosféru. Snažiť sa ju vytvoriť počas pár minútového „okna“ počas pracovnej pauzy, nemusí byť dobrý nápad. Nájdite si miesto, kde sa budete cítiť dobre, napríklad po práci vo vašej obľúbenej kaviarni.
  6. Ak neviete ako začať, odporúčame na začiatok využiť šablóny. Každý takýto softvér ich má, rovnako tak aj webové aplikácie na tvorbu máp. Dostanete tak aspoň námet, odkiaľ kam a čo? A mapy slúžia aj ako prezentácie toho, čo všetko sa dá v aplikácii vytvoriť a ako sa používajú jednotlivé prvky. Získate zároveň prehľad, kam až pri návrhu môžete zájsť.
  7. Pozor na nadmerné vetvenie. Každý príde na svoj systém zvlášť, no ak máte v tretej úrovni 20 vetiev, je na rade otázka, či sa položky nedajú presunúť do vyššej úrovne. Nie je to univerzálny návod, pokojne vetvite podľa potreby. Nezabúdajte namiesto vetvenia vo forme uzlov pridávať radšej vnorené poznámky. Teda textové pole, kde si jednotlivé veci k téme rozpíšete a nemá zmysel pre ne robiť na pohľad samostatné položky.
  8. Používajte prelinkovanie v rámci mapy. Mnoho nástrojov to umožňuje.
  9. Pri tvorbe odlišných sekcií využívajte rovnaké formátovanie obrazcov, lepšie sa v mape vyznáte.
  10. Odporúčame kombinovať papier a elektronickú formu. Mapu si vytlačte. Potom aj inokedy, keď budete mať niť myšlienok, ju doplňte perom, farebnými fixkami, čímkoľvek a následne kvôli ucelenosti zapracujete v počítači.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.