Novinka dokáže určiť počiatočný jas displeja.

Rozhodne tak ide funkciu, ktorú ocení veľké množstvo používateľov Android telefónov. Nie je totiž nič horšie, ako keď chcete v noci odomknúť svoj telefón, a pokým sa dostanete k požadovanému obsahu, tak jeho displej vás doslova oslepí. Je to preto, lebo aktuálne nastavenie systému Android umožňuje používateľské nastavenie automatického jasu, ktorý sa však po používateľovej zmene pohybuje iba v zvolenom rozsahu. Aj preto prednastavený jas nemusí byť počas noci celkom pohodlné používať, predovšetkým vtedy, keď na neho zabudnete.

Pripravovaná novinka bude síce malá, ale pre veľa používateľov bude prínosná. Hoci podobnú, ručne aktivovateľnú funkciu ponúka napríklad Samsung, tak v prípade spoločnosti Google ide o integráciu na úrovni systému. V prípade tohto riešenia budú možnosti automatického nastavenia jasu displeja o úroveň vyššie. Pri aktuálnom nastavení displejov platí, že jas pri opätovne zapnutého smartfóne zostáva rovnaký, aký bol nastavený pred jeho vypnutím. Je to preto, lebo OS aktuálne nezohľadňuje okolitý jas.

SmartfónZdroj: Unsplash
Smartfón

Portál AndroidPolice informuje, že spoločnosť Google by mohla tento problém čoskoro odstrániť v jednej z budúcich aktualizácií systému Android. O novinke ako prvý informoval Mishaal Rahman. Ten si v zdrojovom kóde systému Android 13 QPR2 všimol, že spoločnosť Google pracuje na použití „snímača jasu na určenie počiatočného jasu obrazovky„. 

Práve táto malá zmena zabezpečí, aby telefón bral do úvahy okolité svetlo a zabezpečil, že displej smartfónu bude mať jas primeraný prostrediu aj pri prechode zo svetlej do tmavej miestnosti.

Hoci situácia s jasom Android telefónov nikdy nebola ideálna, tak počas ostatných rokov sa normalizovala. Zdá sa však, že Google pripravuje ďalšie užitočné zlepšenie, ktoré určite poteší nejedného používateľa. V každom prípade ide o malú a užitočnú zmenu.

Aktuálne nie je jasné, kedy sa táto funkcia dostane na verejnosť. V tejto oblasti sa názory rozchádzajú.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.