Túto funkciu vypne v máji.

Google oznámil, že od 11. mája 2022 zmení API rozhranie pre funkcie prístupnosti, ktoré umožňovalo aplikáciám tretích strán (okrem iného) nahrávať telefonické hovory. V praxi to znamená, že pokiaľ aplikáciu s takouto funkciou používate vo vašom Android telefóne, od polky mája sa pravdepodobne stane nepoužiteľná. Respektíve, vývojári budú musieť vymyslieť iný spôsob, ako nahrávať telefonické hovory, nakoľko už nebudú môcť využívať spomenuté API rozhranie. Sami sme zvedaví, ako vývojári na túto zmenu zareagujú.

V obchode Google Play sa nachádza pomerne dosť aplikácií, ktoré umožňujú nahrávať telefonické hovory a táto funkcia je medzi používateľmi žiadaná. Nebude to však prvýkrát, čo sa budú musieť vývojári vyrovnať s obmedzením zo strany Googlu. Pred vydaním operačného systému Android 6.0 mohli využívať API rozhranie, ktoré bolo určené priamo na záznam telefonických hovorov. Google ho však zrušil, a tak vývojári prišli s novým riešením a od vydania Androidu 10 využívali na tento účel API rozhranie pre funkcie prístupnosti.

Kľúčová informácia je, že obmedzenie nahrávania telefonických hovorov sa týka iba aplikácií tretích strán, ktoré si manuálne stiahnete z obchodu Google Play. Pokiaľ máte v telefóne predinštalovanú systémovú aplikáciu Telefón s funkciou na záznam telefonických hovorov, tá bude fungovať korektne aj naďalej. Príkladom sú telefóny od Googlu či Xiaomi – zabudovaná funkcia na záznam hovorov však nie je k dispozícii vo všetkých regiónoch, kde sa smartfóny daných značiek predávajú.

Zdroj: Google, vlastné, bgr

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit