Pripojiť sa môžete cez VPN, no často ide o platenú službu.

Nájdete aj také, ktoré sú zadarmo, no máte tu limitovaný objem dát. Napríklad 300 MB na deň. Využiť môžete VPN službu na smartfónoch Samsung alebo priamo integrované spojenie cez Operu alebo Firefox. Tor sieť funguje na princípe routerov.

Tie fungujú tak, aby sa nedalo spätne dopátrať, odkiaľ prišla požiadavka na pripojenie a záznam nie je celistvý. Toľko veľmi jednoduché vysvetlenie. Pre vás to znamená použitie tejto siete s možnosťou anonymity alebo vyššieho zabezpečenia.

Ako ale zistiť, či ste pripojení cez Tor a vaše spojenie je bezpečné? Využiť môžete program Tor na adrese www.torproject.org. Ide o prehliadač na báze Firefoxu špeciálne upravený práve na použitie s pripojením cez Tor. Avšak všetko ostatné v systéme, teda aplikácie, systém samotný ale aj iné prehliadače, budú komunikovať priamo bez vyššieho zabezpečenia.

Na to, aby ste zabezpečili pripojenie pre kompletne celý počítač, je vhodné použiť program OnionFruit Connect. Následne si môžete overiť pripojenie v sieti Tor cez stránku check.torproject.org.

Prečítajte si aj:

Firefox chce od používateľov peniaze. Ponúka im platené VPN pripojenie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.