Minulý rok bol pre tím HP pre boj proti falzifikátom a podvodom (ACF) rekordný. Podarilo sa im zabaviť viac ako 3,5 milióna falšovaných tlačových produktov.

Medzi nimi atramentové a tonerové kazety a veľké množstvo rôznych dielov. Takýto úlovok sa podaril v Európe, na Strednom východe a v Afrike (región EMEA), v Ázii a Tichomorí (región APAC) a v Amerike

Používatelia môžu zvoliť neoriginálne produkty alebo falzifikáty verne napodobňujúce pôvodné produkty. Zväčša ale nedostanú odpovedajúcu kvalitu. Na jednu stranu to môže vyznieť príliš marketingovo, no videli sme rozdiely v neoriginálnych atramentoch. Majú úplne iné vlastnosti, nakoniec ale riskujete aj znečistenie zariadenia. Nehovoriac o tom, že môžete zaznamenať problémy s tlačou a výtlačky nebudú mať očakávanú kvalitu. Firmy sa navyše bránia aj tým, že použitím falošných kaziet strácate nárok na záruku. Keďže tonerové aj atramentové kazety majú čipy, výrobca dokáže zistiť, či bola do zariadenia vložená iná kazeta, než originálna od výrobcu.

Falošné kazety sa dnes veľmi často predávajú cez internet. Kupujúci má teda väčší problém odhaliť falzifikáty. Je teda celkom logické, že sa HP snaží spolupracovať s predajným článkom v reťazci.

V období od novembra 2020 do októbra 2021 zhabalo HP celkom 646 000 falšovaných tlačových produktov v regióne EMEA, ďalších 400 000 na americkom trhu a 2,5 milióna v oblasti APAC. Trend predaja falzifikátov sa v dôsledku koronavírusovej pandémie ešte prehĺbil a počet prípadov, keď sa firme podarilo dosiahnuť stiahnutie ponuky falšovaného tovaru predávaného online, vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 19 %.

HP už vyrobilo viac ako 3,9 miliardy originálnych atramentových a tonerových kaziet, ktoré obsahujú recyklovaný plast. Viac ako 80 % originálnych atramentových kaziet HP a 100 % originálnych tonerových kaziet HP sa dnes vyrába z recyklovaného materiálu.

3 faktory, ako poznáte falošnú kazetu:

  1. Kontrola štítku. Vyhľadajte na krabici holografický bezpečnostný štítok a uistite sa, že sa pri pohybe tam a späť, a hore a dole, mení jeho farba, alebo sa na štítku pohybujú symboly „OK“ a „√“.
  2. Oskenovanie kódu. Pomocou aplikácie HP SureSupply alebo akejkoľvek čítačky QR kódov naskenujte QR kód na bezpečnostnej pečati kazety. Ak nedokážete QR kódy prečítať pomocou smartfónu, môžete ich overiť online.
  3. Nahlásenie falzifikátu. Pomôžte nám bojovať proti falzifikátom tým, že ich nahlásite na internetových stránkach HP.com.

Zdroj: HP Inc.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.