Nová funkcia je dostupná iba pre smartfóny série iPhone 15.

Batéria v každom zariadení degraduje pomaly, ale isto. Stačí, pokiaľ zariadenie používate, batéria sa vybíja a následne ju nabíjate. Tento kolobeh (vybíjanie batérie a jej následné nabíjanie) sa nazýva cyklus batérie. Platí, že každá batéria má určitý počet cyklov, a keď sa tento počet presiahne, kapacita batérie je citeľne nižšia v porovnaní s novou batériou. V praxi sa to potom prejavuje tak, že smartfón vydrží o poznanie kratšie ako kedysi, hoci je nabitý na 100 %.

V prípade iPhonov a väčšiny telefónov možno počítať s 500 nabíjacími cyklami. Po ich vyčerpaní by mala batéria ponúkať aspoň 80 % pôvodnej kapacity. A pokiaľ používate niektorý z telefónov série iPhone 15, počet cyklov batérie si môžete rýchlo a jednoducho skontrolovať.

Stačí ísť do Nastavení – Všeobecné – Informácie a prescrollovať sa dole do sekcie Batéria, kde si môžete skontrolovať jej dátum výroby, prvé použitie a aj počet cyklov. Táto informácia je dostupná iba pre iPhony 15, v prípade starších iPhonov tieto údaje nenájdete.

iPhone 15: Počet cyklov batérieZdroj: TOUCHIT
iPhone 15: Počet cyklov batérie

Dôležitá informácia je, že nabíjací cyklus znamená úplné vybitie batérie – nemusí však zodpovedať jednému nabitiu. Môže sa napríklad stať, že v jeden deň miniete polovicu energie batérie v iPhone a potom batériu znova doplna nabijete. Ak by ste to isté spravili aj ďalší deň, počítalo by sa to ako jeden nabíjací cyklus, nie dva.

Informácia o počte cyklov môže byť pre niektorých používateľov užitočná, avšak väčšiu výpovednú hodnotu má tzv. zdravie batérie. Tento údaj si môžete rýchlo skontrolovať v Nastaveniach – Batéria – Zdravie a nabíjanie batérie a to aj v prípade starších iPhonov. Pokiaľ vám zdravie batérie klesne pod 80 %, odporúčam zvážiť výmenu batérie. Ďalšie informácie si môžete prečítať TU.

Ako skontrolovať opotrebovanie batérie v iPhone

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit