Operátor aktualizoval zoznam zariadení, ktoré podporujú funkcie VoLTE a VoWiFi.

VoLTE alebo Voice over LTE znamená prenos hovorov cez dátovú sieť LTE. Vďaka tomu je vyššia kvalita VoLTE hovorov v porovnaní s tradičnými hlasovými hovormi prostredníctvom 2G či 3G siete, rýchlejšie je aj spojenie hovoru. Počas telefonovania prostredníctvom VoLTE nedochádza ani k prerušeniu prenosov dát. Je teda možné súbežne telefonovať a zároveň surfovať na webe a vyhľadávať informácie. Hovory uskutočnené cez VoLTE sú uskutočňované cez dáta, avšak Orange ich účtuje rovnako ako štandardné hovory. Použité prenesené dáta na telefonovanie sa neúčtujú.

Volanie cez Wi-Fi umožňuje telefonovať a posielať SMS cez ktorúkoľvek Wi-Fi sieť na Slovensku a to aj na miestach a v lokalitách bez pokrytia mobilným signálom. Funkcia využíva technológiu VoWiFi (Voice over Wi-Fi) a jej najväčšou prednosťou je, že používateľ nie je odkázaný výlučne na mobilnú sieť. So svojimi blízkymi sa spojí aj vtedy, keď sa nachádza na miestach bez mobilného pokrytia. Ďalšou výhodou služby Volanie cez Wi-Fi oproti komunikácii cez 2G alebo 3G sieť je, že používatelia môžu telefonovať aj dátovať súčasne. Aj počas hovoru ostávajú pripojení na internet bez toho, aby sa im prerušil dátový prenos.

Aktuálny zoznam telefónov, ktoré v sieti Orange podporujú VoLTE a VoWiFi:

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Edge
Sony XZ1
Sony XZ Premium

Aktuálny zoznam telefónov, ktoré v sieti Orange podporujú VoLTE:

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 plus
Samsung A3 2017
Samsung A5 2017
Samsung J3 2017
Samsung J5 2017
Samsung J7 2017
Samsung Xcover 4
Samsung Note8
Huawei Mate 10 Pro
Huawei P10

Prečítajte si aj:

Orange spustil Volanie cez Wi-Fi. Telefonovať môžete aj bez mobilného signálu, postačí vám pripojenie do Wi-Fi

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit