Orange odštartoval komerčnú prevádzku VoLTE, ktorá umožňuje v súčasnosti najkvalitnejší spôsob telefonovania a bezproblémový prenos dát zároveň.

Po 4ke a Telekome je Orange tretím operátorom, ktorý spustil službu VoLTE na Slovensku v komerčnej prevádzke. VoLTE alebo Voice over LTE znamená prenos hovorov cez dátovú sieť LTE. Vďaka tomu je nielen kvalita VoLTE hovorov v porovnaní s tradičnými hlasovými hovormi prostredníctvom 2G či 3G siete vyššia, rýchlejšie je aj spojenie hovoru. Počas telefonovania prostredníctvom VoLTE nedochádza ani k prerušeniu prenosov dát. Je teda možné súbežne telefonovať a zároveň surfovať na webe a vyhľadávať informácie.

Hovory uskutočnené cez VoLTE sú uskutočňované cez dáta, avšak aj Orange ich účtuje rovnako ako štandardné hovory. Použité prenesené dáta sa neúčtujú. Výhody VoLTE si postupne budú môcť užívať zákazníci Orangeu s paušálmi aj predplatenými kartami, ktorí sa nachádzajú v pokrytí 4G a používajú zariadenie s podporou VoLTE. VoLTE momentálne podporujú mobilné telefóny Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S8 a Samsung Galaxy S8+ s operačným systémom Android 7, pričom ponuka týchto zariadení sa bude postupne rozširovať.

Orange bude zákazníkom s podporovanými telefónmi službu VoLTE postupne automaticky aktivovať, v priebehu júna 2017 bude dostupná pre všetkých zákazníkov s podporovanými zariadeniami a službami. Aby si používatelia naplno vychutnali všetky výhody VoLTE, musia obaja účastníci hovoru využívať  VoLTE v sieti toho istého operátora.

Orange zverejnil aj aktuálne pokrytie 4G siete. Tá je aktuálne na Slovensku dostupná v 139 mestách a 1214 obciach. Orange ňou pokrýva 80 % populácie, do konca roka plánuje zvýšiť pokrytie na 90%.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: 4ka spúšťa komerčnú prevádzku VoLTE ako prvý operátor na Slovensku (doplnené aj o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit