Kedysi sa mobilné telefóny nevybíjali tak rýchlo ako dnes a tri dni na chate ste s ním bez problému zvládli. Treba ale dodať, že kedysi mali telefóny displeje s nižším rozlíšením, podporovali maximálne EDGE a Facebook prakticky nikto nepoznal.

Potrebujeme powerbanku?

Možno ste patrili medzi tých, čo si kúpili k telefónu náhradnú baterku. Bolo to istým spôsobom riešenie. Modely smartfónov, ktorým výrobca pribalil druhý akumulátor, sme testovali aj v našej redakcii. Powerbanka (PB) je však praktickejšie riešenie, pretože poskytne energiu aj iným zariadeniam. Nielen mobilné telefóny, ale aj tablety, hudobné prehrávače alebo napríklad fotoaparáty môžete vďaka PB nabíjať.

Pre mnohých používateľov je to nevyhnutnosť, ak sa nechcú obmedzovať v používaní svojho mobilného telefónu a pozerať napríklad video počas cestovania vo vlaku. Elektrické zásuvky sú síce aj vo vlakoch, dokonca aj na letiskách, no potrebujete sedieť na tom správnom mieste, v prípade vlaku pri okne. A s PB máte istotu a nezávislosť.

Je mnoho používateľov, ktorí si na toto príslušenstvo zvykli. A nemusíte ani priveľmi cestovať, stačí aby ste sedeli v nejakom podniku so známymi a tento čas využili aj na nabíjanie vášho telefónu.

Akú kapacitu zvoliť?

PC sa líšia hlavne kapacitou, a samozrejme aj dizajnom. Ten je ale väčšinou podriadený kapacite. Ak nepotrebujete niečo výkonné na nabíjanie tabletov a nemáte „hluché“ miesta počas dňa bez dostupnosti zásuvky, postačí aj kompaktnejší model s nižšou kapacitou. Jeden taký máme v teste a stojí tak málo, že nemusíte ani príliš rozmýšľať o jeho kúpe. Do dámskej kabelky sa zmestí, potom si ho už len nezameniť s rúžom.

Ak máte telefón s 3000 mAh batériou, je jasné, že menšou PB ho nenabijete na úplnú kapacitu ani raz. Poslúži však na akési čiastkové dobitie. To je vlastne aj spôsob, ktorý najviac odporúčame. Ideálne je nabíjať telefón so zostávajúcou kapacitou povedzme 20 % do nejakých 80 %. Vtedy je účinnosť najvyššia.

Potom dochádza k vysokému vybíjaniu PB pre vyšší odpor a nabíjanie po 90 % kapacite sa výrazne spomaľuje. To zapríčiňujú aj kontrolné obvody v baterke, ktorá je chránená proti prebíjaniu a prehriatiu. Všetky značkové akumulátory majú takúto ochranu a výbuch či nafúknutie plášťa prakticky nehrozí. To však nie je prípad lacných bateriek, ktoré majú pochybnú konštrukciu a nemajú ochranné čipy.

Koeficient

Powerbanky sme nehodnotili systémom nabíjania vybraných telefónov. Jednak by to nebola dostatočná vzorka a každý má rôzny telefón alebo tablet, o fotoaparáte či MP3 prehrávači nehovoriac. Navyše, pre časovú náročnosť to nie je až také relevantné.

Preto sme použili výpočet na základe vopred odporúčaných parametrov. Podobne sme tento údaj aplikovali na nabíjanie PB s použitím 2 A nabíjačky. Veľkokapacitnú PB (nad 8000 mAh) sa ani nepokúšajte nabiť cez 500 mAh USB port počítača. Môžete totiž pokojne počítať s 24-hodinovým nabíjaním.

Powerbanky sa však nedodávajú s vlastnou nabíjačkou. Bude treba použiť tú, ktorú máte k tabletu alebo smartfónu. Ku každej však dostanete kratší či dlhší USB kábel, záleží na výrobcovi.

Príklad výpočtu

Powerbanka: kapacita 10 400 mAh
Akumulátor v telefóne: 3000 mAh
Výpočet: 10 400 × 90% × 80% / 3000 = 2,5 ×

Telefón teda nabijete 2,5-násobne, a to aj s rezervou powerbanky, keďže nemožno počítať s nominálnou kapacitou. Nabíjací proces je sprevádzaný stratami energie, hlavne tepelnými. Vo výsledku teda zahrnieme aj stratu vyšším odporom nad 90 % nabíjania.

Ochrana pre powerbanku

Každá powerbanka má vlastné ochranné mechanizmy. Najčastejšie ide o tieto vlastnosti:

  1. Teplotná ochrana
  2. Ochrana proti preťaženiu prúdom
  3. Ochrana proti prebíjaniu alebo extra nízkemu vybitiu akumulátora
  4. Ochrana proti elektrostatickým výbojom a následnému vybíjaniu
  5. Ochrana pred skratom

 

Coolpad Big Boy

Toto je jednoznačne najkrajšia powerbanka, akú sme kedy videli. Krása je jedna vec, praktický dizajn druhá. Telo je podlhovasté, takže je vylúčené nosiť túto baterku vo vreckách. Tým sa stráca jej praktickosť. Takisto použitie vo vlaku alebo v lietadle bude problematickejšie. Chválime zaoblený dizajn a umiestnenie konektorov na prednú hranu. Tu je sústava 4 LED diód na signalizáciu kapacity akumulátora.

gold2_vyd2015_6_nowat

Na rozdiel od väčšiny PB má táto 2,1 A na jednom z výstupov. Páčilo sa nám, že ju môžete používať aj „po stojačky“, je stabilná, ideálny je však režim naležato. Kapacita je dostatočná na pokrytie potrieb zariadení s väčším akumulátorom, vhodná je aj na nabíjanie tabletov. Aj keď hrany nie sú vyslovene ostré, nosenie v ruksaku v jednom oddiele s inými zariadeniami môže byť kritické. Ľahko ich poškriabete, v lepšom prípade iba túto baterku. Nabíjanie počas cestovania teda nemusí byť vždy dobrý nápad.
Cena: 19,99 EUR
Zapožičal: Coolpad

Genius eco-u1200

Opäť je tu baterka, ktorá vyzerá veľmi dobre. Naše výhrady ale smerujú k hliníkovému telu, ktoré je navyše ostré po zrezaných bokoch. Je to PB s veľkou kapacitou a po stránke parametrov jej nemáme čo vytknúť. Nabijete s ňou viackrát telefón a je to skutočne hodnotný zdroj napájania na dlhšie cesty.

ECO-u1200_10s_vyd2015_6_nowat

Neodporúčame ju ale nosiť vo vrecku s inými zariadeniami. Celkom určite si ich poškriabete. No powerbanka s rozmerom takmer 15 cm na dĺžku je dosť veľká a vo vrecku ju pravdepodobne nosiť nebudete.
Cena: 36,40 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Genius eco-u828

Powerbanka veľmi podobná predchádzajúcemu modelu. Rozdiel je v miernom zaoblení a kapacite. Aspoň takto sa snaží výrobca rozlíšiť svoj modelový rad. Je v niekoľkých farebných vyhotoveniach, ale to platí pre takmer všetky powerbanky na trhu.

24500_vyd2015_6_nowat

Tradične nechýba zobrazenie kapacity prostredníctvom LED diód. Hrany sú aj v tomto prípade ostré a hliníkové telo je vhodnejšie do kancelárie alebo do batoha. Na druhú stranu je zase toto telo vhodné na odvádzanie tepla.
Cena: 27,70 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

TP-Link PB50

Oválne plochá PB je vhodná viac na cestovanie, výhodou je povrch s efektom mierneho pogumovania. Nešmýka sa toľko na stolíku v lietadle alebo vo vlaku a v kancelárii sa dá použiť aj na stojato. Stabilita nie je príliš silnou stránkou, no ušetríte nejaké miesto.

20118465151_61dedc107a_o_vyd2015_6_nowat

Konektory sú takisto v prednej časti. Dva na nabíjanie zariadení a medzi nimi microUSB na nabíjanie baterky. Na boku je nenápadné tlačidlo na overenie stavu kapacity, ktoré rozsvieti 4 LED diódy na hornej strane. Vzhľadom na svoj tvar sa dá nosiť aj vo väčších vreckách. Podstatou je ale materiál, ktorý síce nevyzerá tak luxusne, ale nemusíte sa obávať škrabancov na mobilných zariadeniach.
Cena: 34,90 EUR
Zapožičal: TP-Link

TP-Link PB10400

Táto baterka sa nám páčila najviac. Nemá síce plochý dizajn a tak nosenie vo vrecku nebude to pravé. Jej tvar je navrhnutý tak, aby ste ju používali postojačky. Na to má prispôsobené umiestnenie konektorov na hornej strane. Tu sú oba USB porty na nabíjanie, zároveň je tu aj tlačidlo na kontrolu stavu akumulátora a štyri zelené LED diódy.

tip_tp-link_pb10400_nowat

Tlačidlo na kontrolu stavu stačí dlhšie podržať a rozsvieti sa biela LED dióda, ktorá poslúži ako svetlo. Má to význam, a presne takto sme powerbanku využili aj na chate bez elektrickej energie. Jediný konektor na boku je microUSB na nabíjanie tejto PB. Koncept nastojato sa nám páčil, nezaberá veľa miesta a je takto stabilná. Dá sa použiť aj naležato, vtedy sa ale na lesklom plaste šmýka.
Cena: 29 EUR
Zapožičal: TP-Link

Tracer PB 2600

Toto je zaujímavá powerbanka, a to najmä cenou. Kapacitou príliš neočarí, no nám sa aj tento typ zapáčil. Nabijete s ňou jedenkrát mobil, no aj to závisí od toho, akú kapacitu má jeho akumulátor. Ideálna je tým, že nemá vysokú hmotnosť a dá sa nosiť v režime „keby niečo“ priamo v kabelke.

16424(1)_vyd2015_6_nowat

Ako záložný zdroj pre všetky prípady je ideálna aj na nosenie vo vrecku. Je plastová a USB konektor na výstupe je dimenzovaný na odber 1 A. Nenabijete s ňou teda zariadenia tak rýchlo ako pri dvojnásobnom výstupe, no pri kapacite 2600 mAh to nebude až také prioritné. Má plastové telo a nie je tu riziko poškriabania druhých zariadení.
Cena: 4,60 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

 

powerbanky_tabulka7_nowat

Verdikt touchIT

Z nami testovaných powerbánk si môžete vybrať podľa vlastného uváženia. Modelové situácie sme predstavili v úvode článku, no aj tak sú tu modely, ktoré chceme dať do popredia. Tip redakcie od nás dostal model TP-Link PB10400. Je to plastová powerbanka, pevná a nastojato nezaberá veľa miesta. Do vrecka sa príliš nehodí, ale ľahko ju položíte na stôl v bare alebo si ju dáte niekde vedľa seba. Kto chce dizajnové lahôdky, siahne po hliníku. Špeciálne odporúčame aj PB s nízkymi kapacitami ako pri modeli Tracert PB 2600. Ide o ultra lacnú záležitosť a mať po ruke takúto vecičku nikdy nie je na škodu. Ak už teda chcete dizajnovku, tak je tu Coolpad Big Boy ako najkrajšia powerbanka a navyše za výbornú cenu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.