Internet zjednodušil mnohé aj v oblasti požičiavania peňazí. Pozrime sa teda, ako to na internete funguje a na čo si dávať pozor.
Nebudeme sa venovať konkrétnym službám a robiť im reklamu. Nechceme vás ovplyvňovať vo výbere, týmto článkom vás skôr chceme od požičiavania si cez internet odhovoriť.

Prečo si požičiavame?

Nájsť spoločnosť, ktorá vám požičia peniaze, nie je problém. Napíšte do vyhľadávača slovo „pozicka“ prípadne spojenie „pozicka rychlo“ a budete mať čo robiť, aby ste si vybrali. Na úvod sa ešte venujme aspektu pôžičiek.

Buď sa ľudia dostali do nevhodnej životnej situácie a potrebujú čo najskôr peniaze. Internet vám síce anonymitu nezaručí, no s brigádnickým príjmom sa nemusíte pozerať „pani“ na pobočke banky do očí a tváriť sa vážne, keď si pýtate 800 EUR. Po pár otázkach na vás a strávením s vami pár minút je jej jasné, že toto nesplatíte skôr ako za rok. Vám to jasné možno je, no nepripúšťate si to.

Druhou vecou takéhoto získavania peňazí je neochota priznať sa doma. Čo poviete? Že vy vlastne nie ste v ťažkej životnej situácii, no ten LED televízor by ste naozaj chceli? Preto mnohí riešia pôžičky takýmto spôsobom. Je to vysoko psychologická záležitosť. Časté sú motívy ukázať sa pred rodinou a známymi a práve preto si nesmiete u nich požičať. Ako by ste v ich očiach vyzerali?

Princíp myslenia mnohých ľudí v dnešnej dobe využívajú práve pôžičkové spoločnosti. Podľa štatistík si ľudia požičiavajú na rozmary. Áno, pre upokojenie duše na potrebné veci – veď tú dovolenku si zaslúžime, tá naša telka má už dva roky a poriadne ani nefunguje, nový počítač treba, veď aj to video sa snáď raz naučíme strihať alebo kamarát, ktorý sa učil v škole horšie než my už má…

Pohotovost

Psychologický pokus

Ďalším neduhom, ktorý sa ka nám dostal pomaly nevedno ako, je systém myslenia všetko hneď a zaraz alebo radšej nič. Možno poznáte prieskum, ktorý sa robil so skupinou detí. Buď dostali jednu čokoládu hneď alebo ak sa jej zrieknu, o týždeň dostanú zadarmo dve balenia. Netreba hádať a prvý prípad mal jasnú prevahu. Ak sa však zmenili podmienky na jedno balenie čokolády o týždeň a keď vydržíte tak o pár dní dostanete ďalšie, spravidla už vyhrávalo druhé riešenie. Potom už nebol problém počkať. Aj preto sú mega úspešné lotérie, kde sa hrá o závratné čiastky, ktoré si ani nevieme predstaviť. Je zaujímavé, že ľudia by chceli radšej mizivú šancu pri hre o 1 000 000 EUR ako tisícnásobne vyššiu šancu pri hre o 1 000 EUR. Neveríte? Opýtajte sa vašich známych. Nakoniec vám pokojne povedia, že čo je to 1000 EUR v dnešnej dobe, hoci ich čistý príjem nie je ani na tejto úrovni…

Ako to funguje?

Internetových stránok, cez ktoré sa dá požičať je veľmi veľa. Niektoré majú inzeráty polepené po MHD v Bratislave prípadne iných mestách, čo vyvolalo aj negatívne ohlasy. Vieme, tieto spoločnosti nie sú charita, vaše dobro je to posledné o čo im ide, no neporušujú svojím podnikaním zákon a tak z našej strany nevidíme problém v tom, že otvorene inzerujú, kde sa dá. Dobrou správou je, že kvôli pôžičke 1000 EUR neprídete o dom, aj keby ste takúto zmluvu podpísali. To by bola pre vás ešte výhody, nakoľko tak ako sa nemôžete zrieknuť svojich základných práv, nedá sa podliezť vyššia inštancia v zákonom stanovených podmienkach. Prostredníctvom spoločností, ktoré mávajú aj svoje kamenné pobočky alebo sieť obchodných zástupcov, získate peniaze aj cez internet. Treba len vyplniť vaše osobné údaje a čakať na potvrdenie.

Nárok na peniaze má podľa spoločnosti každý. O to horšie, do tejto skupiny spadajú nízkopríjmové a povedzme to možno trochu nevhodne aj „problémové“ skupiny. To sú ľudia, ktorí by potrebovali peniaze ihneď na nejaký nedoplatok, nečakanú situáciu alebo čokoľvek iné. Študenti, mamičky na materskej, dôchodcovia. Skrátka skupina ľudí, ktorá by v lepšom prípade odišla z bankovej inštitúcie iba s letákom v ruke.

Stačí vyplniť údaje a peniaze vám budú pripísané na účet do 24 hodín, no povedzme 48 hodín v závislosti na bankových hodinách a vami zadanej požiadavky na internetovej stránke. Spravidla sa dá na prvýkrát požičať bez úrokov a RPMN. Takže vrátite to, čo ste si požičali. Potom ste už len na krok od toho, požičať si znova. Nevýhodou je, že niektoré spoločnosti majú týždenné alebo dvojtýždenné splátkové kalendáre. Toto je podľa nás neseriózne, v našich končinách je mzda vyplácaná mesačne, to znamená, že než dostanete výplatu, stihnete zaplatiť jednu, dve splátky.

SMS_Credits

Poznáte detaily?

Na detailoch je to založené a nech už ktokoľvek nadáva na banky, ide o najserióznejšie inštitúcie, aké na trhu sú. Máte sa kam odvolať, podmienky bývajú jasne definované, stačí si ich len prečítať. Nuž a toto je kameň úrazu nebankových inštitúcií. Ich povesť na trhu nie je dobrá a to, že zmenili podmienky a zlepšili úroky požičiavania, nie je ich záležitosť. Museli vyhovieť zákonným úpravám. Počítajte stále s úrokom v priemere 20%, radšej však aj o 8% väčším. Každá spoločnosť vie, komu požičiava. Takisto vopred prakticky ráta s tým, že budú nabiehať penále za nedodržanie termínov. Začarovaný kruh sa začína roztáčať a vy v ňom. Vystúpiť z neho bude chcieť veľa životnej energie.

Internetové stránky vyzerajú rôzne, od prípadu. Niektoré vyzerajú akoby boli „zbúchané“ za noc, iné spoločnosti kúpili vo foto bankách poriadnu grafiku, usmiatych ľudí a inšpirovali sa u grafikov, aké farby sa k sebe hodia a trochu na stránke zapracovali.

Na niektorých stránkach nájdete aj hrdo prezentované informácie o tom, že majú bezpečný SSL certifikát. To vyzerá na prvý pohľad dobre, veď aj bankové stránky majú potom ten zelený prúžok v názve s adresou. Zabudnite na to, že ide o známku serióznosti. SSL znamená len to, že vaše údaje sa medzi vašim PC a serverom prenášajú bezpečne a že vlastník stránky je ten, za koho sa vydáva. Ale to vám výhodnejšie zmluvy neprinesie, tie s týmto nemajú nič spoločné.

Dobre čítajte zmluvy a nenechajte sa na ničom nachytať. A pozor, mnohé pochybné „eseročky“ majú v názve slovo banka alebo národná. Ak potrebujú takto pristupovať k biznisu, od týchto ruky preč.

Kde si požičať?

Netvrdíme, že na internete vás chce každý len okradnúť alebo sa pohybuje na hrane zákona či morálnych zásad. Je niekoľko segmentov inštitúcií, kde odporúčame si požičať. Typicky v bankách. Vaša likvidita je tam overená, ak plánujete takúto pôžičku (v banke nazvaná spotrebný úver), ideálny spôsob je požiadať o to priamo cez váš internet banking. Tam budete mať pravdepodobne aj vy pred schválenú sumu. Z nej si vyberiete presnú čiastku, ako dlho chcete splácať a počkáte na overenie. Takisto rýchle riešenie a peniaze budú pripísané na váš bežný účet. Rovnako považujeme za bezpečné navštíviť inú banku, no tam je schvaľovací proces zložitejší a bude treba priniesť nejaké osobné doklady a pravdepodobne aj výpis z účtu za obdobie troch mesiacov. Banky dbajú aj na to, aby príjmy teda kreditné operácie boli vykonávané právnickou osobou. Teda nepomôže, ak vám kamarát bude dva mesiace posielať peniaze na účet, aby ste si „na oko“ zvýšili kredibilitu. Tu sa pohybujú úroky okolo 10%, závisí o aký typ úveru požiadate, existujú aj špecializované na vybraný účel.

VUB

Druhým spôsobom, ktorý je dobre známy aj na Slovensku, je kolektívne investovanie. Funguje tu viacero inštitúcií a sú preverené, nie reklamnými sloganmi ale svojimi klientmi. Kolektívne investovanie funguje na princípe požičiavania medzi ľuďmi, portály kolektívneho investovania sa stávajú prostredníkmi na pokrytie legislatívnych náležitostí. Z pohľadu investora idete do rizika, pretože sa tu zvyknú objavovať najmä žiadatelia, ktorí nejakým spôsobom nesplnili požiadavky o poskytnutie úveru v bankách. Neznamená to, že požičiavate hocikomu. Kto si chce požičať musí podpísať dokumenty, ktoré mu prídu poštou. To chvíľu trvá a tak si žiadatelia dvakrát rozmyslia, či do tohto idú. Navyše ste spoločnosťou chránení a riešia za vás vymáhanie v prípade nesplácania. Tento systém sa nám páči a môžeme ho odporučiť nielen z pohľadu investora ale aj žiadateľa o pôžičku. Obvykle sa dá požičať rôzna suma hoci aj 1000 EUR až po vyššie čiastky. Podstatou je, aby sa nazbieralo dosť investorov, ktorí vám požičajú. Čakacia doba býva, pokým sa nazbierajú financie pre vašu žiadosť, spravidla v rozmedzí 14-tich dní. Výhodou, na rozdiel od iných nebankových spoločností je, že úrok máte vypočítaný na každú osobu, ktorá vám čiastkovo požičiava a máte možnosť „prihodenú“ sumu v akcii odmietnuť. Udávate takisto preferovaný úrok.

Verdikt touchIT

Máme pre vás radu na záver a pár slov od srdca. V súčasnosti, a netýka sa to len on-line pôžičiek, je veľmi zlá situácia v oblasti aktivácie nových produktov. Sami to poznáte, kto nie, patrí medzi tých šťastnejších. Chcete si aktivovať novú službu, ako podpis postačí polovica labky vášho psa a máte všetko vybavené. Áno, trochu preháňame ale v princípe je to tak. Komplikácie prichádzajú vtedy, keď chcete službu zrušiť, predčasne vyplatiť, vypovedať zmluvu, ak ste nedostali to, čo v nej bolo dohodnuté atď. Zabudnite na to, že napríklad kreditnú kartu (aj to je spôsob pôžičky) zrušíte cez internet. Formulár na zrušenie karty neexistuje. Reálna situácia v súvislosti so zrušením nastala aj pri úverovej spoločnosti, ktorú využívajú obchodníci a považujeme ju za serióznu. Bolo treba vymeniť niekoľko emailov s pracovníkom spoločnosti, ktorý „nevedel“ pochopiť, prečo chceme kreditnú kartu rušiť. Veď môžeme mať peniaze kedykoľvek k dispozícii atď. Nakoniec sme sa dostali k tomu, že je potrebné napísať list a doporučene poslať do sídla spoločnosti. Nakoniec sa to podarilo, no trvalo to asi tri týždne, ideálny čas na to, aby ste medzičasom využili kartu znova.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.