Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak do zahraničia nechcete ísť vlastným autom, môžete si ho požičať. Tu sú rady, čo si všímať a ako postupovať.

 Potrebujete si prenajať na dovolenku do cudziny vozidlo, prípadne si ho na výlety po okolí požičiavate až tam? Neohraničte výber len na značku a model, prípadne veľkosť, ale aj stav ciest, kam sa chystáte, motoristické zvyklosti v krajine, vaše skúsenosti ako šoféra a v neposlednom rade podmienky požičovne. Teda, za čo všetko budete zodpovedať. Ak však vaša firma využíva operatívny lízing, máte ďalšiu možnosť navyše – požiadať o krátkodobý či ultrakrátkodobý prenájom aj väčšieho vozidla.

  1. Pozor na podmienky

Podmienky prenájmu si zistite ešte pred tým, než na seba zoberiete zodpovednosť. Nebojte sa pýtať na pravidlá používania, časové, kilometrové, geografické či iné obmedzenia a spýtajte sa aj na všetky poplatky a prípadné platby. „Hlavne si zistite, či je vozidlo riadne poistené, vrátane havarijného poistenia, a aká by bola výška vašej zodpovednosti v prípade poistnej udalosti, ktorú by ste prípadne zavinili,“ radí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Častou praxou požičovní v zahraničí je, že požadujú aj zálohu na náhradné vozidlo pre prípad nehody. Ide pritom o nemalé sumy. Ak však firma, v ktorej pracujete, využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku alebo má len rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, riešením môže byť aj ultrakrátkodobý či krátkodobý prenájom vozidla, a to podľa vlastných požiadaviek. „Kým klasický operatívny lízing trvá od 12 do 72 mesiacov, v rámci ultrakrátkodobého či krátkodobého prenájmu ide o prenájom vozidla na kratšie obdobie, napríklad aj len na niekoľko dní či týždňov. Zálohu za náhradné vozidlo pre prípad dopravnej nehody či nepojazdnosti vozidla však nedávate, pretože prípadné riziko za vás nesie lízingová spoločnosť. Podstatou operatívneho lízingu je zabezpečenie stálej mobility,“ dodáva.

  1. Preverte technický stav auta

Pri preberaní vozidla z autopožičovne zaevidujte všetky viditeľné chyby, ako škrabance či poškodenia karosérie. Vyhnete sa tomu, aby vám ich po odovzdaní vozidla autopožičovňa vyúčtovala. „Pri kontrole technického stavu vozidla nezabudnite skontrolovať aj kvapaliny, pneumatiky, povinnú výbavu a dostatočný počet reflexných viest, najmä ak ich príslušná legislatíva danej krajiny požaduje aj pre spolujazdcov,“ radí Peter Kundlák. Palivo si obvykle platíte zo svojho. „V prípade operatívneho lízingu je možné vozidlo vybaviť aj v zahraničí palivovou kartou,“ spresňuje. Lízingová spoločnosť následné náklady na palivo prefakturuje firme, prípadne si ho platí vodič z vlastného.

  1. Skontrolujte doklady

Pri sebe by ste mali mať nielen osobné doklady a doklady od vozidla, ale aj tlačivo pre prípad nehody, číslo asistenčnej služby a prípadné splnomocnenia, najmä ak ide o krajiny mimo Európskej únie. Pri operatívnom lízingu vydávajú lízingové spoločnosti splnomocnenia na vodiča – zamestnanca firmy, ktorá si prenajíma vozidlo na operatívny lízing. „V prípade krajín ako Srbsko, Albánsko, Ukrajina a Moldavsko sa vydáva špeciálne splnomocnenie, ktoré je nielen na firmu, ale aj na konkrétne meno vodiča. Dôvodom je, že policajné orgány v daných krajinách klasické splnomocnenie neuznávajú,“ upozorňuje Peter Kundlák. Splnomocnenie vám však vydá lízingová spoločnosť na počkanie.

  1. Veľkosť auta prispôsobte

Vozidlo by určite malo spĺňať vaše požiadavky na komfort a veľkostne aj na vaše potreby. Výnimkou je, ak si vozidlo požičiavate v rámci zahraničnej destinácie len na potulky po jednotlivých zaujímavých miestach. Vtedy zohľadňujte aj špecifiká oblasti. Jazda úzkymi uličkami starobylých centier môže byť totiž s veľkým autom riziková, najmä ak nie ste skúsený šofér. Pokiaľ ide o prenájom vozidla z firmy, ktorá využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku, alebo má rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, na daný čas si v rámci utrakrátkodobého či krátkodobého prenájmu môžete požiadať o väčšie či komfortnejšie vozidlo. Hlavnou výhodou na rozdiel od klasickej autopožičovne je, že dané vozidlo užívate 24 hodín denne vrátane plnej starostlivosti, pri odbúraní akejkoľvek administratívy. „Obvykle využívajú firmy krátkodobý prenájom na vyriešenie pokrytia krátkodobej mobility, ak napríklad potrebuje zamestnanec či zahraničný manažér vozidlo len na určitú dobu, na ktorú vo firme pôsobí alebo na ktorú ho potrebuje. No priestrannejšie, lepšie vybavené či luxusnejšie auto môže byť aj benefitom zamestnancovi na víkend alebo dovolenku, vrátane vybavenia, najmä pokiaľ ide o detskú autosedačku,“ spresňuje Peter Kundlák.

  1. Nebojte sa infraštruktúry

Elektromobilita sa v súčasnosti stáva čoraz väčším trendom, napriek tomu nie je vo všetkých krajinách Európy aj dostatočná infraštruktúra. Ak máte v garáži elektromobil, no obávate sa ísť s ním na dovolenku práve pre otáznu infraštruktúru, možnosťou je buď si vozidlo s klasickým pohonom na dovolenku prenajať či požičať, alebo, v prípade, že ho máte na operatívny lízing, na trhu je aj novinka – možnosť si v rámci elektromobility balíka vyžiadať napríklad na dovolenku vozidlo s klasickým pohonom. „Nový produkt môže klient využiť dva razy po dva týždne do roka a v prípade potreby za poplatok aj častejšie či dlhšie,“ vysvetľuje Lucia Čišková, výkonná riaditeľa Business Lease Slovakia. Dočasné auto je v kategórii Škoda Octavia Combi. Jedným z dôvodov je, že na dovolenku potrebujú ľudia dostatočný batožinový priestor.