Spoločnosť Microsoft sa rozhodla opraviť jeden z najdlhšie sa vyskytujúcich problémov programu.

Celý problém spočíval v poškodení textového súboru pri čítaní z iného operačného systému.

Problém sa začal vyskytovať v podstate od začiatku existencie systému Windows 1.0, ktorý bol uvedený v roku 1985. Celých 33 rokov trvalo Microsoftu, kým začal Notepad zobrazovať všetky textové súbory správne.

Problém mohol u veľa používateľov vyvolávať frustráciu, pokiaľ sa pokúšali otvoriť textový súbor, ktorý bol vytvorený v systéme Unix, Linux alebo macOS. Tento výstupný text bol skomolený vďaka spôsobu ukončovania riadkov.

Spoločnosť Microsoft vysvetľuje na svojom vývojárskom blogu, že doteraz boli podporované textové dokumenty, ktorých riadky boli ukončované tromi typmi znakov (EOL, CR a LF). Pokiaľ teda tieto znaky budú použité v Poznámkovom bloku, tak text bude naformátovaný v poriadku.

V prípade systémov Unix, Linux a macOS sa využívajú na ukončovanie riadkov ďalšie znaky, ktoré nie sú podporované v Poznámkovom bloku a výsledkom je zobrazenie poškodeného výstupného textu.

Posledná zostava systému Windows 10 Insider obsahuje aktualizovanú verziu programu Poznámkový blok s doplnkovou podporou koncoviek riadkov. Textový editor teraz dokáže spracovať koncovky riadkov Unix a Linux (LF), koncovky riadkov Macintosh (CR) a koncovky riadkov systému Windows (CRLF), takže všetky databázy sú už pokryté. Stavový riadok dokonca ukáže, ktoré koncovky riadkov sa aktuálne používajú.

zdroj: pcmag

Prečítajte si aj:

Koss Porta Pro Wireless: Legendárne slúchadlá už pripojíte aj pomocou Bluetooth

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.