Kontrola pravopisu je dostupná v bežnej verzii aplikácie Poznámkový blok.

Prítomnosť najnovšej verzie aplikácie Notepad.exe si môžete skontrolovať cez Microsoft Store. To, či je novinka dostupná, zistíte cez kartu nastavení. Kliknite na ozubené koliesko vpravo v riadku s menu. V spodnej časti bude sekcia Pravopis. Na výber je niekoľko možností, jedna zatiaľ nefunguje.

V základe máte možnosť výberu, či chcete alebo nechcete červenú vlnovku pod nerozpoznanými slovami. Okrem základného vypnutia a zapnutia kontroly je tu voľba na automatické opravy. Nám toto zatiaľ nefungovalo a podľa ohlasov na internete ani iným používateľom. Nie je tu výber jazyka a kontrolovanie funguje aj bez pripojenia k internetu.

Pravopis v Poznámkovom bloku podporuje 6 typov súborov rozlišovaných podľa prípony. Samostatne je tu TXT, takže komu toto bude prekážať, dá sa vypnúť len pre konkrétne typy súborov. Ostatné prípony podporované nie sú a kontrola tam fungovať nebude.

Zaujímavosťou je spôsob, akým to celé funguje. Nie je tu možnosť nastavenia jazyka. Podpora je tu aj pre tie, ktoré v systéme nainštalované nemáte. Akonáhle v nich ale spravíte chybu, návrhy sa zobrazujú pre Slovenčinu – zrejme ako predvolený systémový jazyk. Menu s návrhmi sa zobrazí po kliknutí na slovo ľavým tlačidlom myši, podobne ako je to už niekoľko mesiacov vo Worde. Na pridanie slova medzi vlastné treba použiť pravé tlačidlo myši. Poznámkový blok má dokonca funkciu, ktorú nemal ani WordPad.

notepad pravopis Poznámkový blokZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.