Novinka je aktuálne dostupná iba v testovacej verzii.

Aplikácia Poznámkový blok (anglicky Notepad) patrí medzi najstaršie a najobľúbenejšie systémové funkcie vo Windows. Microsoft ju dlhé roky nechával prakticky bez zmeny, avšak v priebehu roka 2023 dostala niekoľko praktických zlepšení – jedným je funkcia automatického ukladania a druhou novinkou je počítanie znakov v dokumente.

Je neuveriteľné, že takáto základná funkcia chýbala vo výbave Poznámkového bloku viac ako 40 rokov. Môžete namietať, že v tejto aplikácii to nie je nevyhnutné, avšak osobne som sa viackrát stretol so situáciu, kedy by som počítanie znakov ocenil. Teraz sme sa konečne dočkali.

Nová funkcia je aktuálne dostupná iba v testovacej verzii systému Windows 11 Insider Preview Build 26010 (Canary Channel). Microsoft to oznámil na svojom blogu. Je však zrejmé, že v blízkej budúcnosti sa dostane aj do finálnej verzie operačného systému pre širokú verejnosť.

Microsoft v tejto verzii prinesie aj kontextovú ponuku pre rýchlu úpravu dokumentu cez Poznámkový blok a nové možnosti prispôsobenia panelu s widgetmi.

Poznámkový blok dostal funkciu na počítanie znakovZdroj: Microsoft
Poznámkový blok dostal funkciu na počítanie znakov

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit