Sociálne siete sú nateraz fenoménom doby.

Niektoré sú zamerané na fotografie (Instagram) iné zase na naše životy všeobecne ako napríklad Facebook. Sociálnych sietí je viac a každá má svoje zameranie alebo aspoň princíp fungovania. To sa týka aj siete Reddit. Pochádza zo slovnej hračky I read it, teda prečítal som si to. Ako sa používa a na čo je vlastne dobrá, sa dozviete v tomto článku.

Najlepšia informačná sieť

Názor si urobíte sami a mnohí by súhlasili, no za svoju informačnú sieť považujú Facebook alebo Twitter. Na sledovanie športových podujatí a zaujímavých fotiek či videí sa využíva masívne aj Instagram. Twitter mnohí používajú ako RSS čítačku správ. Majú svoj okruh tém, firiem, značiek a známych, ktorých sledujú a ich príspevky sa im zobrazujú prioritne.

Reddit sa odlišuje spôsobom fungovania a uznávame, že táto sieť po vizuálnej stránke príliš nezaujme.

Ak ale hľadáte informácie a zábavu skutočne do hĺbky a radi čítate, tu ste správne. Jednotlivé okruhy tém sa tu volajú subreddity. Každý používateľ môže založiť svoj vlastný subreddit, no v súčasnosti je ich niekoľko tisíc. Je teda pravdepodobné, že váš zamýšľaný už je vytvorený a žije si spokojne v tejto sieti. Môže ísť o hru Tomb Raider, ekonomické správy, informácie o IT, plemenách psov atď. Subredditov je viac ako by ste odhadovali. Oddeľujú sa lomkou. Adresa potom vyzerá napríklad takto www.reddit.com/r/europe.

Táto sociálna sieť je dosť dobre premyslená a už po chvíli zistíte, že textový chaos je len zdanie. Totiž každý Subreddit sa dá upraviť tak, aby mal svoju vizuálnu podobu. Potom vyzerá ako keby toto bola hlavná stránka tejto siete. V prípade „európskeho“ máte k dispozícii na výber podobne zamerané subreddity. Napríklad venované obrázkom z európskych krajín – /r/EuroPics alebo kultúre, parlamentu či euroskeptikom alebo napríklad súkromiu – /r/EuroPrivacy.

Takto ľahko sa dostanete k ďalším podobným témam na Reddite

Výhodou je, že pri všeobecných subredditoch nepotrebujete poznať ich adresu, jednoducho skúsite doplniť daný výraz v angličtine a dostanete sa priamo naň. Len výnimočne nič nenájdete. Ak ale skúsite zadať /r/GtaV, je jasné kam sa dostanete. Stránka tejto známej hry je pripravená poskytnúť nielen hodnotné informácie, ale aj súvisiace subreddity ako v príklade, ktorý sme uviedli pri tom európskom.

Všetko zo sveta hry GTA 5

Existujú ešte aj zlúčené subreddity. Môžete si ich vytvárať ako len chcete, no odkaz si treba uložiť ako záložku. Nedajú sa totiž odoberať ako klasické. Vyzerali by takto www.reddit.com/r/GTAV+TombRaider a na nástenke/stránke budú zobrazené informácie z oboch.

Ako sa tu zorientovať?

Na stránke sa dá vyhľadávať, čo asi nikoho neprekvapí. Svoje hľadanie však môžete obmedziť len na vybraný subreddit. Vyhľadávanie v celej sieti sa dá takisto a tiež môžete použiť prepínače na pokročilé hľadanie. Všetko je počas zápisu do vyhľadávacieho poľa viditeľné, nepotrebujete si tu nič pamätať.

No a keďže príspevkov je tu naozaj obrovský počet, je tu aj systém na to, aby sa k vám dostali tie najlepšie a najhodnovernejšie. To znamená, že ak sa vyjadríte k nejakému postupu, problému alebo téme, používatelia budú môcť šípkou nahor a nadol hodnotiť relevanciu vášho príspevku. Okrem toho špeciálne navrhnutý algoritmus posudzuje príspevky aj podľa dátumu vzniku a napríklad toho, ako veľmi sa v ňom diskutuje prostredníctvom komentárov. Dokonca aj tým môžete zvyšovať hodnotenie cez systém šípok.

Dostávame sa k tomu, že aj vy môžete posielať vlastné príspevky. To priamo cez webovú aplikáciu alebo aplikáciu na smartfónoch. Dajú sa vkladať komplexné príspevky alebo iba odkazy. Komplexný príspevok znamená, že pridávate nadpis a samostatný textový obsah. Pridať link je druhá možnosť a bude asi zaujímavejšia. Okrem URL odkazu môžete vložiť obrázok zo súboru na vašom počítači.

Pravidlá treba dodržiavať, inak vám váš subreddit zablokujú

Najpopulárnejšie v Reddite

Je pravda, že slovenská, ale ani česká komunita okolo Redditu nie je zatiaľ veľká. Kto ide hľadať informácie na túto sieť, chce väčšinou získať ďalšie zdroje informácií. To, že sa hľadá v anglickom jazyku nie je protiargument. Ak chcete slovenské správy a lokálne ladený obsah, vystačíte s Facebookom a Twitterom. Podľa Alexy je však Reddit v Spojených štátoch na 4. mieste v mesačnej návštevnosti unikátnych návštevníkov a na 8. mieste celosvetovo. To už nie je tak nejako neznáma sieť, čo poviete? Facebook je tretí v USA aj globálne a Twitter je na 11. mieste globálne a na 8. v Spojených štátoch.

Pridávame aj najznámejšie subreddity pre vašu inšpiráciu:

r/Funny – Čokoľvek, čo príde používateľom vkladajúcim príspevky vtipné

r/Pics – Obrázky všetkého druhu. Tie pre dospelých treba hľadať na inom subreddite

r/Aww – Milujete domácich maznáčikov? Tu si prídete na svoje

r/Gaming – Pre hráčov na PC aj konzolách

r/iAmA – Opýtaj sa ma čokoľvek. Tu sú známe osobnosti, ktoré diskutujú s používateľmi. Medzi nimi napríklad Bill Gates

Verdikt

Sociálna sieť Reddit.com vám dá poriadnu dávku informácií. Funguje trochu inak ako ostatné siete, ale v tom je práve jej prínos. Jej používanie bude prehľadnejšie, čím viac času tu budete tráviť a najmä keď si vyšpecifikujete, ktoré subreddity chcete odoberať. Odporúčame minimálne vyskúšať. Nainštalujte si aj aplikáciu pre smartfón a budete mať ďalší zdroj informácií, nech už ste kdekoľvek.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.