Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Cestovanie a spoznávanie iných krajín je bezpochyby fenoménom súčasnosti.

1Niet sa ani čo diviť, po rokoch s protipandemických opatrení sa cestovanie opäť naplno rozbehlo, letenky a ubytovanie sa dá stále zohnať za veľmi prijateľné ceny, Bratislava airport taxi je dostupné doslova na pár kliknutí a vybaviť si voľno v práci rovnako nemusí byť problémom. Napriek tomu, že eurovíkendy či bežné letné dovolenky sú aj v časoch vyššej inflácie celkom dostupné, popularitu si získava aj trend tzv. slow travelingu. O čo ide a v čom dokáže byť tento spôsob cestovania inšpiratívny?

Slow travel patrí medzi aktuálne trendy najmä medzi tými, ktorým nie je ľahostajný dopad cestovania na životné prostredie. Pozor, nejde o pomalé cestovanie v pravom slova zmysle. Do popredia vystupuje skôr trochu odlišná filozofia, pretože sa pri ňom berie ohľad na to, akú stopu zanecháva práve vaša cesta na životnom prostredí a zároveň vám umožňuje cestovanie omnoho viac precítiť. Slow travel preto ani zďaleka nie je o vyhľadávaní lacných leteniek a víkendovom cestovaní s nabitým zoznamom toho, čo všetko musíte stihnúť. „Pomalé cestovanie“ zároveň neznamená, že si musíte nutne vyberať menej pohodlné spôsoby dopravy a vynechať Bratislava airport transféry, ale predovšetkým o tom, že sa oplatí uprednostniť skôr kvalitu pred kvantitou.

Objednanie taxi na letiskoZdroj: elements.envato.com
Objednanie taxi na letisko

Spomaliť a prežiť zážitky naplno

Ak vás táto filozofia oslovila, stačí si osvojiť niekoľko jednoduchých zásad. V prvom rade si na cestovanie vyhraďte viac času, radšej teda si vybavte dlhšiu dovolenku, ako viacero kratších. V rámci slow travel sa odporúča využívať skôr bližšie destinácie a voliť dopravu s nižším negatívnym dopadom na životné prostredie, ideálne vlakovú. 

Kľúčom k úspechu je v tomto smere opäť plánovanie, nie však preto, aby ste stihli vidieť všetko čo jednoducho „musíte“, ale preto aby ste mali dosť času na spoznávanie krajiny mimo hlavných turistických atrakcií. Vyberajte si lokálne reštaurácie a malé obchodíky, snažte sa spoznať miestnu kultúru a tým aj podporiť domácich. Sústreďte sa na to, aby ste zážitky prežívali skutočne naplno, avšak popri snahe o dosiahnutie ekologickej a sociálnej udržateľnosti. Tak čo, vyskúšate slow traveling aj vy?

CestovanieZdroj: elements.envato.com
Cestovanie

Značky: