Kryptomeny nerobia starosti len bankárom a klasickým peniazom.

Ťažba tejto virtuálnej meny je normálna vec, avšak nie vtedy, keď o nej ani len netušíte. Posledné správy hovorili o ťažbe kryptomien cez webové prehliadače prostredníctvom spustených skriptov. Robili to bez vášho vedomia, no pri troche pozornosti sa dali odhaliť. Váš počítač sa totiž na obyčajnej stránke začal poriadne potiť a ventilátory bežali naplno. Už aj tento spôsob dostal svoje pomenovanie a hovorí sa o tzv. crypto-jackingu. Ťažba kryptomeny na jednom počítači je zanedbateľná, avšak pri desiatkach či státisícoch počítačov už generuje profit – odber elektrickej energie ide totiž na vás.

Najnovšie sa objavil v obchode pre doplnky prehliadača Chrome takýto škodlivý kód. Ide o rozšírenie s názvom Archive Poster. Situáciu sme si overovali sami, no pravdepodobne Google tento škodlivý doplnok stihol medzičasom odstrániť. Podľa recenzií na Chrome Store tento doplnok spúšťal známy skript Coinhive na ťažbu meny známu ako Monero (XMR).

Podľa dostupných informácií si doplnok stiahlo 105 000 používateľov. Riziko je v tom, že tento doplnok beží neustále pri zapnutom prehliadači. To je rozdiel oproti prípadom, kedy boli skripty spúšťané len pri načítanej takto infikovanej stránky.

Pozrite si, aké doplnky máte v prehliadači Chrome vy. Stačí skopírovať tento príkaz „chrome://extensions“ (bez úvodzoviek) do riadka na zadanie adresy a potvrdiť klávesom Enter.

Zdroj: BGR

Prečítajte si aj:

Oplatí sa investovať do kryptomeny?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.