Nepodceňujte notifikácie, ktoré vám zobrazuje Android.

Email od Gmailu sa dá chrániť dvojfaktorovou autentifikáciou. Aj vďaka tomu dostanete upozornenie na pokus o prihlásenie sa do emailovej služby z iného, pred tým neautorizovaného zariadenia.

2FA notification Android

Operačný systém na vašom zariadení zobrazí informáciu o novom prihlasovaní. Na toto ste mnohí už zvyknutí a poznáte to. Stačí sa prihlásiť do Gmailu z iného prehliadača. V našom prípade sa 2FA oplatila, nakoľko pomohla zabrániť nežiaducemu prieniku do pošty.

Ako vidno na obrázku, pokus o prihlásenie bol zo servera lokalizovaného v Japonsku. Nemusí ísť nutne o človeka ale pokojne o nejaký hromadný útok na schránky viacerých používateľov.

Informácie o tom, ako sa chrániť alebo ako si dvojfaktorovú autentifikáciu zapnúť, nájdete v našich článkoch Ako sa starať o bezpečnosť a súkromie na internete a Nielen Facebook je sociálna sieť.

Odporúčame ju aktivovať, všade, kde to je možné. Hackerom tak nebude stačiť len vaše heslo. Teda aj keď niekto vaše heslo získa, nebude môcť zneužiť vaše údaje alebo sa za vás niekam prihlásiť, či už do Facebook alebo Gmailu.

Prečítajte si aj:

Silné heslo, silný duch a vaše dáta v bezpečí

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.