Medzi smartfónmi s operačným systémom Android sa začal rozširovať nový malvér.

Maskuje sa za aktualizáciu systému a teoreticky umožňuje útočníkom prevziať úplnú kontrolu nad zariadením obete. Aplikácia s názvom System Update sa neinštaluje z Google Play, ale zo zdrojov tretích strán ako súčasť balíka. Zdroj potvrdil, že táto aplikácia sa na Google Play nikdy neobjavila. Pri tom sa táto aplikácia skrýva za upozornenia, ktoré sú podobné známym aktualizáciám od Googlu.

Po inštalácii sa aplikácia skryje a tajne zhromažďuje a odosiela údaje zo zariadenia obete na servery útočníkov. Z infikovaného zariadenia sa môžu prenášať správy, kontakty, informácie o zariadení, záložky a históriu prehliadania, zaznamenávať hovory alebo dokonca zvuky okolia zo zabudovaného mikrofónu a fotografovať pomocou fotoaparátov smartfónu. 

Okrem toho sa sleduje umiestnenie zariadenia a dokumenty. Malvér je schopný získať informácie aj z klávesnice a pre ťažšie odhalenie prenáša na servery útočníkov iba miniatúry, namiesto celých obrázkov. Ďalej tiež zhromažďuje najnovšie údaje vrátane polohy a fotografií.

Buďte preto opatrní a v prípade, že sťahujete aplikácie mimo Obchodu Play, uistite sa, že ide o vierohodný zdroj.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Slovenskom sa šíri internetový podvod cez WhatsApp. Takto to funguje

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.