Internetoví podvodníci sú veľmi vynaliezaví. Podľa našich zistení je najnovší podvod založený na nevšímavosti ľudí, ktorí predávajú tovar na rôznych internetových portáloch.

Títo podvodníci sledujú hlavne tovary s vyššou hodnotou a okamžite svoju obeť oslovia s tým, že majú záujem o kúpu tohto tovaru. Ako vyplynulo z doterajších zistení Polície v Bratislavskom kraji, podvodníci postupujú premyslene a s obeťou sa naoko pokúšajú znížiť cenu tovaru s tým, že ponúkajú veľmi rýchly prevod peňazí za daný tovar. Pritom žiadajú len drobné zníženie ceny tovaru a dohoda je takmer vo všetkých prípadoch rýchlo hotová.

Svoje obete podvodníci oslovujú cez WhatsApp s tým, že tento komunikačný nástroj majú spárovaný obyčajne s predplateným zahraničným číslom, ktoré sa dá len veľmi náročne vystopovať. Použijú ho obyčajne len na jednu až dve transakcie, neskôr už toto číslo nepoužívajú. Najčastejšie ide o čísla z Českej republiky a Nemecka.

Po dohodnutí sumy za tovar dostane cez WhatsApp obeť link, ktorý údajne slúži na prevod peňazí od kupujúceho k predávajúcemu. Fígeľ je v tom, že tento link síce obsahuje zadanie prevodu dohodnutej sumy peňazí, avšak opačným smerom, teda od predávajúceho kupujúcemu. Ak kliknete na tento link, prostredie programu si vypýta číslo platobnej karty, dátum jej vydania, bezpečnostný kód a dokonca aj kód prijatý cez SMS pri dvojfaktorovom potvrdzovaní platby. Prostredie sa tvári ako bežný prevod peňazí a všetko je založené na nevšímavosti ľudí.

Polícia v bratislavskom kraji zaznamenala niekoľko takýchto prípadov a podvod sa rozširuje do celej krajiny. O tejto kauze sme sa vyjadrovali aj pre televíziu JOJ a reláciu Krimi.

Priamy link na YouTube

Pôvodná správa Polície bratislavského kraja

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.