Aj vás zaujíma, čo tvorí vnútro rôznych smartfónov, možno aj toho vášho? Ak áno, tu ste správne.

V predchádzajúcej téme „pozrime sa dnu“ sme „pitvali“ starší smartfón HTC One M7. Spomínali sme, že najbližšia téma bude o niečom inom, novšom, najnovšom. A tak sme pre vás čiastočne „rozpitvali“ stále aktuálnu vlajkovú loď spoločnosti Apple – iPhone 6s Plus. Čiastočne preto, lebo nám to čas strávený s týmto smartfónom „nedovolil“. To ale neznamená, že sa nepozrieme na všetky podstatné časti.

Poďme nato. Apple a jeho aktuálne najvýkonnejší a najväčší smartfón predstavovať netreba. Ten, kto sa o túto „jabĺčkovú“ spoločnosť zaujíma, vie o ňom všetko, kto nie, zrejme používa, len Android zariadenia :).

Už pri „pitve“ iPhone 5 sme spomínali, že do vnútra „ajfónov“ sa od piatej generácie dostaneme, len cez displej. Samozrejme, pokiaľ ho nechceme rozoberať kotúčovou pílou :). Displej so zadným hliníkovým krytom držia dohromady dve „torx“ skrutky v spodnej časti. Po ich odňatí je možné odklopiť displej od základne. Ale pozor, je iPhone 6s/6s Plus vodotesný? Celkom nie, ale sú tu určité znaky, ktoré ho predurčujú k zvýšenej odolnosti voči tekutinám. Po celom obvode rámu displeja má nalepenú špeciálnu pásku (adhesive), ktorá bráni preniknutiu tekutín do vnútra zariadenia. Čiastočne sú chránené aj konektory, tie si ukážeme nižšie.

Následne sme dve základné časti iPhone 6s Plus oddelili. Na to treba odstrániť kovový kryt konektorov s piatimi skrutkami.

Kovový kryt konektorov

Kovový kryt konektorov s piatimi skrutkami

Pod ním sa nachádzajú čiastočne (voči tekutinám) chránené konektory displeja, TouchID (tlačidla domov) a vrchného flex kábla. Na ňom sa nachádza predná kamera (5 MPix f/2.2), proximity senzor a svetelný senzor. Slúchadlo zariadenia tvorí samostatnú časť.

iPhone 6s Plus (27)

Dve hlavné časti Apple iPhone 6s Plus – Hliníkové telo s „vnútornosťami“ a kompletný Force Touch 5,5 palcový LCD panel.

Vrchná vnútorná časť. Na ľavej fotografii vidíme Wi-Fi anténu s plastovým krytom. Na pravej fotografii je pod kovovým krytom schovaný 12 MPix fotoaparát a dvoj-tónová prisvetlovacia LED dióda. Fotoaparát je tu najlepší, aký doteraz Apple použilo. Disponuje optickou stabilizáciou obrazu, nahráva 4K video a jeho svetelnosť je f/2.2.

Kompletný 5,5 palcový LCD panel s technológiou Force Touch (Citlivosť na tlak). V spodnej časti je kovovým plieškom uchytené TouchID (tlačidlo domov), ktoré má okolo seba tesniacu gumičku, aby sa zabránilo vniknutiu tekutín. Samotný LCD displej pokrýva prenosový a ochranný plech (Fotografia v pravo). Okrem toho, že je tento kompletný LCD panel „jednoduchý“, je aj pomerne drahý.

Na týchto fotografiách vidíme samostatné TouchID. „Tlačidlo domov“ so snímačom odtlačkov prstov a krycím plieškom. Nič prevratné, ale ak by ste ho chceli vymeniť za iné, bol by to veľký problém. Je totižto „spárované“ s čipom na základnej doske.

Spodná časť tvorí „Dock Flex“. To je lightning konektor, 3,5 mm audio konektor, reproduktor, dva mikrofóny a samostatný, vynovený vibračný motorček (TAPTIC Engine). Ten používa novšiu technológiu, ako iPhone 6s. Zaujímavé je aj jeho umiestnenie, ktoré je v každom „ajfóne“ odlišné.

„Dock Flex“ – spodná časť iPhone 6s Plus

konektory iPhone 6s Plus_nowat

Znaky zvýšenej odolnosti voči vode? Tu sú.

Batéria v tomto „veľkom“ zariadení má kapacitu 2750 mAh ( 3.80 V / 10.45 Wh). Jej výdrž na nabitie, ako mnohí vieme, nie je veľmi veľká. Taktiež nepodporuje tento smartfón rýchle nabíjanie. A tak sa snáď v nasledujúcej generácii „ajfónov“ dočkáme aj takejto inovácie zo strany Apple.

iPhone 6s Plus (37)

Ochranný pliešok konektora batérie. Tento konektor má taktiež tesnenie pre zvýšenú odolnosť voči tekutinám.

iPhone 6s Plus (33)

Čítačka nano SIM kariet zakomponovaná do základnej dosky.

iPhone 6s Plus (32)

A teraz to najpodstatnejšie a najhlavnejšie, bez čoho by iPhone 6s Plus ani žiadne iné zariadenie nefungovalo. Základná doska a jej obvody s čipmi. Nech sa páči, obrázky s originál popismi čipov.

iphone 6s Plus_nowat

 

 

iPhone 6s Plus doska_nowat

 

iPhone 6s Plus doska1_nowat

 

iPhone 6s Plus doska2_nowat

Tak, máme za sebou ďalšie „rozpitvané“ zariadenie a Apple iPhone 6s Plus to má za sebou. Samozrejme, že sme ho dali aj do pôvodného a plne funkčného stavu :).

Zaujímavé? Veríme, že áno. Sme na konci ďalšej témy „pozrime sa dnu“. A čo bude nasledovať? Nechajte sa prekvapiť. Opäť o týždeň sme tu zas s ďalšou zaujímavou témou „Pozrime sa dnu“.

Zdroj obrázkov základnej dosky: ifixit

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE