Testy ukázali niečo, čo by sme možno laickým posúdením nečakali.

Podľa webu AV-TEST, ktorý sa sústredí na testy antivírusových programov, prípadne hardvérových produktov, sa veľmi dobre umiestnil základný antivírus od Microsoftu. Windows Defender, v slovenskej lokalizácii označený ako Windows Zabezpečenie, ukázal, že je dobrou ochranou pred škodlivými kódmi.

V teste ochrany proti neznámym tzv. Zero Day hrozbám získal plný počet bodov, to v mesiacoch september aj október. Znamená to, že Defender sa dá používať tak, aby ste sa naň mohli spoľahnúť. Iné antivírusy, nazvime ich komerčné, majú viac funkcií a ponúkajú zvýšenú ochranu pre špecifické prípady, napríklad kontrolu webovej kamery alebo pokročilú ochranu internet bankingu. Nie že by vám niekto ukradol peniaze, ak budete používať antivírus zabudovaný vo Windows, ale je to ďalšia ochrana pre tých, čo také niečo chcú.

Testovanie prebiehalo v niekoľkých kategóriách a hodnotila sa ochrana, výkon a použiteľnosť. To posledné znamená to, koľko falošných poplachov alebo blokovaní nastalo počas návštevy webových stránok, tiež aj poplachy pri skenovaní systému alebo pri použití niektorých súborov.

av-test defender scoreZdroj: AV-TEST

Zdroj: AV-TEST

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.