Boli sme aj na otvorení výstavy Cosmos. Je to naozaj zaujímavá výstava, ktorá mapuje vývoj kozmického výskumu od jeho začiatkov až po súčasnosť. Presvedčiť sa môžete aj o tom, aký je v tomto prípade podiel Slovenska a čo všetko sa vlastne za posledných 50 rokov dosiahlo.

cosmos-23

Asi najvzácnejší exponát výstavy – časť spaľovacieho motora, ktorý dopravil raketu na Mesiac. Tento stupeň sa pri lete rakety plánovane odpojil a dopadol do Atlantického oceána. Tu ostal veľa rokov a dnes je v Bratislave

Prinášame vám fotogalériu zo samotnej výstavy a tiež jej slávnostného otvorenia, ktoré sa uskutočnilo o 12 hodine. Špeciálnym hosťom tejto výstavy bola aj mladá speváčka Celeste Buckingham. Inak vystúpili zástupcovia usporiadateľa, vedúci realizácie ako i zástupcovia kozmického výskumu zo Slovenska a USA. Prítomná bola aj veľvyslankyňa ČR na Slovensku, pani Klausová.

Táto výstava bude v bratislavskej Inchebe otvorená asi 4 mesiace, určite si nájdete čas sa pozrieť na ňu. Usporiadateľ ju priebežne dopĺňa a určite ide o najväčšiu putovnú výstavu kozmu v Európe. Rozkladá sa na viac ako 3000 m2 a obsahuje viac ako 200 originálnych exponátov z USA i Sovietskeho zväzu. Nájdete tu reálne modely rakiet a raketoplánov, prechádzajúce expozície orbitálnych staníc a unikátne dobové dokumenty.

Na výstave usporiadateľ, teda spoločnosť JVS GROUP spolupracovala s NASA, Cosmosphere, národnými vesmírnymi agentúrami a ďalšími odborníkmi.

Výstava Cosmos Discovery mapuje vývoj pilotovaných kozmických letov od začiatku až po súčasnosť. Prezrieť si môžete Sputnik, Lajku aj Gagarina. Nechýbajú lunárne programy Apollo ani ruský Lunochod. Je tu aj obrovský model americkej rakety Saturn a taktiež originál ruskej rakety Sojuz. A pozrieť si môžete aj prepeličí inkubátor, na ktorom robil výskumy slovenský kozmonaut Ivan Bela. Nájdete tu aj originál slovenskej vlajky, ktorú mal Ivan Bela vo vesmíre so sebou.

Pestrá je aj prehliadka kozmických skafandrov. Najväčšiu pozornosť upútajú časti kozmických lodí a vesmírnych staníc alebo riadiace stredisko v Houstone. Výstavu doplňuje technológia dioráma, vďaka ktorej môžete vstúpiť na Mesiac či na Mars. V interaktívnom Cosmos campe si môžete vyskúšať náročný výcvik kozmonautov alebo realizovať 3D prechádzku po Mesiaci.

Pri vstupe každý obdrží Space Card – Kartu reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa na výstave dozviete ďalšie podrobnosti. Výstava je okrem výstižných popisov vybavená zvukovým sprievodcom – audioguidom. Vystavené sú aj niektoré osobné veci kozmonautov ako aj ukážky ich stravy.

Špeciálne nás zaujali exponáty ako je bol fotoaparát Hasselbald, ktorý sa používal pri fotografovaní Mesiaca alebo zvukový záznamník od firmy Sony.

cosmos-30

 

Pozrite si aj video k téme Cosmos

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.