Používatelia WhatsAppu sú opäť terčom nepríjemných podvodov. Podvodníci teraz cielia najmä na používateľov vo veľkých skupinových konverzáciách.

Podvodná kampaň od mája posilnila najmä vo Veľkej Británii, kde polícia v Londýne eviduje už 646 podvodov od začiatku tohto roka, očakáva sa však expanzia do zvyšku Európy ako to býva vždy. K problematike podvodov v rámci platformy WhatsApp a tomu, ako ich odhaliť, sa vyjadril aj Chester Wisniewski, globálny technický riaditeľ bezpečnosti spoločnosti Sophos.

Ako rozšírené sú tieto podvody na Slovensku alebo v Českej republike v porovnaní s inými regiónmi?

Nanešťastie, tieto pracovné podvody sú bežné vo všetkých krajinách. Zatiaľ čo niektoré regióny môžu byť z času na čas zasiahnuté silnejšie, je pravdepodobné že podvodníci jednoducho prechádzajú súbor telefónnych čísel daného regiónu predtým, než sa pustia do iného súboru cieľov. Je tiež bežné, že niektoré regióny sú zasiahnuté pomerne skoro ako následok úniku údajov v danej krajine.

Aké sú bežné taktiky používané podvodníkmi v týchto pracovných podvodoch na WhatsAppe?

Podvodníci lákajú ich obete sľubujúc lukratívne pracovné pozície, ktoré si vyžadujú málo alebo žiadne skúsenosti. Tí môžu obdržať malú počiatočnú platbu, avšak tá slúži len na to, aby presvedčila obete o legitímnosti práce. Akonáhle je obeť presvedčená, podvodníci začnú vyžadovať osobné informácie a finančnú investíciu za rôzne poplatky alebo veci ako školenia, previerky alebo vybavenie a softvér.

Chester Wisniewski, globálny technický riaditeľ bezpečnosti spoločnosti SophosZdroj: Sophos
Chester Wisniewski, globálny technický riaditeľ bezpečnosti spoločnosti Sophos

Ako títo podvodníci získajú telefónne čísla a osobné informácie aby zacielili potenciálne obete?

Jedným zo spôsobov, ako podvodníci zbierajú telefónne čísla, je vyhľadávaním únikov osobných informácií ktoré môžu byť použité v takýchto podvodoch. Takýto únik nastal aj v roku 2022, ktorý údajne obsahoval takmer 500 miliónov telefónnych čísel na WhatsAppe. Realita je však taká, že každý rok nastane dostatok únikov, pri ktorých sú údaje primárnym cieľom, vychádza zo správy o hrozbách spoločnosti Sophos za rok 2024. Toto je dokonalá fáza pre podvodníkov, aby si oportunisticky vyskúšali telefónne čísla proti rôznym službám v rôznych podvodoch.

Aké sú varovné signály, ktoré by si mali jednotlivci všímať aby identifikovali potenciálny pracovný podvod na WhatsAppe?

Mnohé varovné signály odzrkadľujú tradičné phishingové správy. Tieto podvody sú nevyžiadané, uvádzajú nejasné podrobnosti, tlačia na potenciálnu odpoveď, aby odpovedala rýchlo, žiadajú osobné informácie a občas si pýtajú platby vopred. Práce sú často príliš dobré na to, aby boli skutočné, ponúkajú dobre platenú prácu na diaľku, lákajú obete na sľuby vysokých týždenných výplat, flexibilnú pracovnú dobu a výhody práce z domu na veci ako je spracovanie požiadaviek na služby zákazníkom alebo úlohy zadávania údajov ktoré si nevyžadujú žiadnu predchádzajúcu skúsenosť.

Sú nejaké špecifické typy pracovných ponúk alebo štýlov správ ktoré obzvlášť poukazujú na podvod?

Existujú rôzne typy pracovných ponúk, no niektoré typické ponúkajú vysoký plat za úlohy spracovania údajov alebo „boostovacie“ práce, kedy je obeť platená za sledovanie videí a lajkovanie príspevkov na marketingové účely. Väčšina pracovných miest ponúka vysoké platy, flexibilnú pracovnú dobu a ďalšie výhody za relatívne nízke úsilie.

Aké opatrenia môžu vykonať jednotlivci aby sa ochránili pred týmito podvodmi?

Fakt, že množstvo týchto podvodov začína ako nevyžiadaná prichádzajúca komunikácia by mal byť prvým znakom, že niečo nie je také, ako by sa mohlo zdať. Preto je dôležité, aby ste si nezávisle overili tvrdenia, ktoré uvádza potenciálny náborový pracovník. Ak tvrdia že reprezentujú spoločnosť alebo agentúru, nájdite si telefónne číslo organizácie a zavolajte im, aby ste si overili, či je táto ponuka práce skutočná. Ľudia by nemali nikdy dávať žiadne osobné informácie, klikať na žiadne odkazy poslané v správe alebo e-maili a tiež nikdy veriť telefónnym číslam, ktoré im boli sprostredkované cez potenciálneho podvodníka.

Zdroj: Sophos

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.