Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pracovný trh v poslednom období láme historické rekordy.

Slováci si môžu vyberať z množstva pracovných ponúk na Profesia.sk, nezamestnanosť klesá a ľudia sú čoraz viac otvorení ku zmene práce. Pod vplyvom pozitívneho vývoja na trhu práce dochádza k tomu, že ľudia čoraz viac vyhľadávajú prácu v mieste svojho bydliska a dochádzanie či sťahovanie sa za novými pracovnými príležitosťami nie je pre nich zaujímavé.

Niektorí Slováci strávia cestovaním za prácou minimum času, iní dochádzajú desiatky kilometrov. Ďalšia skupina ľudí je ochotná presťahovať sa za prácou mimo svojho bydliska či hľadá uplatnenie v zahraničí. Sú Slováci ochotní migrovať kvôli lepším pracovným podmienkam a príležitostiam?

trh_1_web2016_8_nowat

V porovnaní s minulosťou prirodzene klesá motivácia ľudí sťahovať sa za prácou mimo svojho regiónu, prípadne za ňou dochádzať desiatky kilometrov. Ľudia si majú možnosť vyberať z väčšieho množstva pracovných príležitostí a ak sú otvorení ku zmene práce, tak za lepších podmienok,“ uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Z najnovšieho prieskumu portálu Profesia.sk, do ktorého sa zapojilo 10 300 respondentov vyplýva, že každý tretí Slovák dochádza dennodenne za prácou do 10 kilometrov. O niečo dlhšie si do práce pocestuje 27% ľudí, ktorí každý deň dochádzajú od 11 do 30 kilometrov. Do prieskumu sa zapojilo aj 16% Slovákov, ktorí sa aktuálne obzerajú po nových pracovných príležitostiach, keďže sú momentálne nezamestnaní.

Väčšina Slovákov vyhľadáva prácu v kraji svojho bydliska, túto možnosť preferujú najmä ženy

Trh práce na Slovensku rástol zatiaľ najrýchlejšie za posledné roky a pracovné miesta pribúdali vo všetkých regiónoch Slovenska. A tak prácu v kraji svojho bydliska preferuje väčšina Slovákov. Zo všetkých životopisov, ktoré si užívatelia zaregistrovali na portáli Profesia.sk vyplýva, že v kraji svojho bydliska chcú najčastejšie pracovať ľudia z Bratislavského (97%), Nitrianskeho (85%) a Košického regiónu (86%). Zrejme  kvôli záväzkom a povinnostiam, prácu v mieste svojho bydliska vyhľadávajú oproti mužom, najmä ženy. K rozdielu 10% takto dochádza napríklad v Trenčianskom kraji.

Každý druhý obyvateľ Trnavského kraja si hľadá prácu v Bratislave

Mnoho Slovákov opustilo svoje trvalé bydlisko už počas štúdia a našlo uplatnenie na trhu práce v hlavnom meste. Bratislavský kraj si dlhodobo udržiava najväčší počet pracovných ponúk. Za prvý polrok 2016 tu mohli nájsť uchádzači až takmer 46-tisíc pracovných pozícií. Aktuálne si ľudia, ktorí hľadajú nové pracovné príležitosti v Bratislavskom kraji môžu vyberať zo zhruba 5 900 ponúk.

trh_2_web2016_8_nowat

Prácu v regióne hlavného mesta hľadajú najmä ľudia z Trnavského kraja, tvorí ich až 45% zo životopisov, ktoré si na Profesia.sk vytvorili užívatelia. Ďalej sú to hlavne ľudia z Nitrianskeho  (24%) a Banskobystrického kraja (21%).

trh_3_web2016_8_nowat

V porovnaní so situáciou spred štyroch rokov, záujem vycestovať za prácou do zahraničia klesá

Z najnovších dát portálu Profesia.sk vyplýva, že záujem o prácu v zahraničí oproti roku 2012 poklesol o 10 percentuálnych bodov. Kým pred štyrmi rokmi bolo odhodlaných odcestovať do zahraničia až 21% ľudí hľadajúcich prácu na Profesii, v tomto roku sa tento podiel znížil a nachádza sa na úrovni 11%. Práca v zahraničí láka najviac mladšiu generáciu, pričom až 43% ľudí, ktorí chcú vycestovať za prácou mimo Slovenska tvoria mladí ľudia vo veku od 17 do 24 rokov.

Z 11% ľudí, ktorí si na Profesia.sk hľadajú prácu v zahraničí výrazne poklesol záujem o vycestovanie za zárobkom do Českej republiky, Rakúska, Nemecka i Veľkej Británie. Naopak, stúpol záujem o krajiny, ktoré doteraz využívali Slováci za účelom zárobku v menšej miere.

trh_4_web2016_8_nowat

Značky: