Ak hľadáte zaujímavé tipy na praktické aplikácie, ktoré by v „študentských smartfónoch“ nemali chýbať, ste na správne adrese. V tomto článku nájdete aplikácie, ktoré pomôžu v škole, ale aj mimo nej, tiež naučia aktívne oddychovať a podvedome získavať nové zručnosti.

EduPage

EdupageZdroj: Edupage
Edupage

Ak ste sa za posledný rok nestretli s touto aplikáciou, tak ste pravdepodobne žili na Mesiaci alebo nemáte deti, prípadne nechodíte do školy. EduPage je úplný a nutný základ, ako pre žiakov a rodičov, tak aj pre učiteľov. V tejto aplikácii nájdete všetko, čo potrebujete ohľadom vášho štúdia a školy – či už ako študent alebo rodič. Je tu rozvrh, hodnotenia, plány, domáce úlohy, odhlasovanie obedov, komunikácia so školou/učiteľmi a mnoho iného. Skutočne komplexná aplikácia, ktorá podstate zľahčuje proces kontroly detí, aktivít a komunikácie so školou.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

SimpleMind+

SimplemindZdroj: Simplemind
Simplemind

Myšlienkové mapy sú veľmi užitočným nástrojom, ktorý pomáha pri riešení rôznych úloh a nielen tých pracovných, ale aj školských. Či už ide o nejaký projekt, organizáciu školského podujatia alebo učivo na záverečné skúšky, v tomto všetkom vám myšlienkové mapy pomôžu. Pointa je jednoduchá, všetky veľké plány, nápady a myšlienky si rozložíte do niekoľkých malých, a tie ešte na menšie.

Myšlienková mapa vám pomôže úplne premyslieť konkrétny projekt. Máte novú myšlienku či nápad? Rýchlo ju do mapy doplníte, pričom vám vo výsledku vznikne niečo ako rodokmeň. Pri práci s mapami si jednotlivé bubliny presúvate, editujete a rozmiestňujete do rôznych sekcií podľa potrieb. Aplikácia SimpleMind+ je zdarma, ponúka však aj platenú verziu s viacerými zaujímavosťami. V základe jej ale nič podstatné nechýba a dá sa s ňou dobre pracovať. Odporúčame vyskúšať.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Google Keep

Google KeepZdroj: Google
Google Keep

Vo výbave žiadneho školáka by nemal chýbať poznámkový blok – ideálne digitálny, lebo smartfón máme pri sebe vždy a všade. Táto aplikácia ponúka jednoduché prostredie a veľmi veľa možností toho, akým spôsobom si budete poznámky alebo úlohy značiť. Môžete vytvárať klasické poznámky a jednoducho editovať štýl textu alebo si vytvoríte rôzne zoznamy, prípadne nákresy priamo v telefóne.

Všetko úplne jednoducho, a najlepšie na tom je, že všetky údaje pod jedným účtom sa automaticky synchronizujú naprieč všetkými zariadeniami. Poznámku vytvoríte v telefóne a po príchode do školy to máte v tablete alebo v notebooku. Google Keep ponúka aj výbornú správu poznámok, ktoré môžete deliť do skupín, priraďovať im dôležitosť, nastaviť si pripomenutie na určitý dátum/čas a pod. Ide o komplexnú aplikáciu s výbornou funkčnosťou a mnohými možnosťami, ktorá by vo vašom zariadení určite nemala chýbať. Aby to bolo komplexné, tak vám odporúčame aj Google Kalendár na plánovanie stretnutí.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Slovenská gramatika

Táto aplikácia je určená pre všetkých, ktorí si chcú a potrebujú zopakovať/precvičiť slovenský pravopis. Obsahuje nielen teóriu, ale aj testy s viac ako 5000 otázkami. Odpovede a vysvetlenia sa objavujú okamžite, bez zbytočného čakania. Aplikácia je vhodná pre žiakov základných i stredných škôl – môže výrazne dopomôcť k úspešnému zvládnutiu rôznych skúšok, monitora, prijímačiek a pod.

V aplikácii si môžete vybrať z obrovského množstva testov zo slovenského jazyka, prehľadne zoradených do niekoľkých okruhov, a taktiež podľa učebných osnov. Výsledky z testov sú oznámkované a zaznamenané, takže si následne môžete overiť, kde ste urobili chyby a pracovať na slabých stránkach. Dodajme, že veľká časť testov, poučiek a pod. je zadarmo, no ak chcete mať k dispozícii 100 % obsahu, tak si môžete kúpiť plnú verziu za 1,99 eura na 3 mesiace, čo je prijateľná cena.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Matematika Testy

Matematika testy
Matematika testy

Slovenský jazyk je veľmi dôležitý, ale podobne je to aj s matematikou, s ktorou sa stretávame po celý život. Táto aplikácia obsahuje testy a cvičenia z matematiky pre menšie deti, školákov i dospelých. Zameranie je skutočne pestré a ponuka testov/cvičení takmer nekonečná. Aby bolo učenie ešte ľahšie, tak aplikácia zaznamenáva výsledky všetkých testov a zobrazuje štatistiky, na základe ktorých môžete pracovať na nedostatkoch. V podstate ide o matematiku vo forme hry, ktorá vás má baviť a podnecovať záujem o ďalšie napredovanie. V základe je aplikácia zdarma, pričom máte k dispozícii množstvo materiálu, no ak chcete úplnú verziu, tak tá vás bude stáť iba 1,99 eura na 3 mesiace alebo jednorazovo 9,99 eura.

Dostupné pre Android a iOS zariadenia

Periodická tabuľka 2021

Periodická tabuľka
Periodická tabuľka

Chémia, mnohými milovaná, mnohými nenávidená, no v každom prípade užitočná a potrebná.Od piateho ročníka sa s ňou stretne každý žiak základnej školy, pričom bude musieť správne „odrecitovať“ periodickú tabuľku prvkov. Tá bola i je v podobe malého fyzického dokumentu, ktorý si môžete zabudnúť doma, no telefón si takmer určite doma nezabudnete. Okrem samotnej tabuľky periodických prvkov tu nájdete aj podrobnejšie vysvetlenie jednotlivých prvkov, čo vás určite zaujme. Ísť do hĺbky sa v chémii jednoznačne oplatí a táto aplikácia je skutočne zaujímavým sprievodcom. Nájdete tu tabuľku rozpustnosti, vlastnosti alkánov, polyaromatické prvky, elektrochemický rad a za príplatok aj informácie o neutrónovom priereze jadier, emisných spektrách a pod. Základná, no veľmi obsiahla verzia je zadarmo a pokročilí používatelia ocenia pro verziu za 3,49 eura.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Google Mapy

Google MapyZdroj: Google
Google Mapy

Ide o jednu z najkomplexnejších navigačných aplikácií, ktorá vás prevedie celým svetom, ale rovnako tak vám pomôže sa dostať do školy mestskou hromadnou dopravou. Jednoducho si zadáte cieľ trasy, pričom začiatok trasy sa načíta automaticky, podľa aktuálnej polohy. Po zadaní trasy vám aplikácia ponúkne viac alternatív s výpočtom vzdialenosti, času a priamo vám zobrazí aj to, akými linkami MHD máte cestovať. Aplikácia funguje v on-line (nutnosť prístupu na internet), ale aj off-line režime. V off-line režime je potrebné stiahnuť mapy, resp. miesta, ktoré si sami vyberiete. Stiahnuté lokality je nutné priebežne aktualizovať. V on-line režime je podstatne viac výhod, nakoľko vidíte aj aktuálne dopravné zápchy a presné odchody MHD. Do aplikácie si môžete ukladať aj obľúbené miesta, ktoré rýchlo vyhľadáte, taktiež môžete zdieľať svoju polohu s priateľmi/rodinou alebo si prezerať vašu časovú os. Niektorých používateľov poteší aj možnosť pridávať hodnotenia/recenzie navštívených miest. Táto aplikácia je zadarmo a nemala by chýbať v žiadnom smartfóne.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

YouTube

YouTube ponúka rôznorodý videoobsah, aký vám neposkytne žiadna iná služba. Sú tu videá od rôznych ľudí, celé filmy, seriály, rôzne náučné videá, dokumenty, návody, hudobné klipy a množstvo ďalších žánrov. A viete čo je na tom najlepšie? Za legálne používanie tejto aplikácie a sledovanie celého jej obsahu nič neplatíte. Všetko je zadarmo – otravujú len reklamy.

Školáci si počas sledovania videí môžu nielen oddýchnuť, ale sa aj niečo nové naučiť. YouTube je bezodná studňa obsahu, často aj veľmi kvalitného, ktorý vám môže výrazne pomôcť pochopiť rôzne učivo alebo získať iný pohľad na vec. Okrem toho sa môžete naučiť aj novým zručnostiam alebo len tak relaxovať počúvaním hudby a sledovaním obsahu od obľúbených tvorcov. Áno, tvorcom sa môžete stať aj vy, tak smelo do toho. Ak ste v aplikácii prihlásení so svojím Google účtom, môžete si rôzne kanály pridať do odberov, pričom budete vždy informovaní o nových videách z ich tvorby. Obsah môžete vyhľadávať alebo vám ho ponúkne aplikácia na základe toho, čo najčastejšie sledujete.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Duolingo

DuolingoZdroj: Duolingo
Duolingo

Táto aplikácia je vhodná pre všetkých, ktorí sa chcú zdokonaliť v rôznych cudzích jazykoch zaujímavou a zábavnou formou. Aplikácia je vhodná pre začiatočníkov, ale aj pokročilých a nenúteným spôsobom vo vás navodzuje nutkanie pokračovať v nových lekciách a zdokonaľovať sa tak v akomkoľvek z dostupných jazykov. Či už to bude angličtina, nemčina, španielčina a pod. vždy budete mať po ruke virtuálneho učiteľa, s ktorým vaše vedomosti posuniete na vyšší level, pričom môžete napr. so spolužiakmi súťažiť v tom, kto sa toho naučí viac – hodnotenie jednotlivých používateľov nájdete priamo v aplikácii. Duolingo by vo vašom zariadení určite nemalo chýbať. V základe je zadarmo, čo prevažnej väčšine používateľov stačí, no ak chcete mať dostupné všetky možnosti a funkcie, tak si priplatíte buď 10,25 eura mesačne alebo 122,99 eura na jeden rok.

Dostupné pre AndroidiOS zariadenia

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE