Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S končiacim letom sa krajina mení na nepoznanie.

Svet odetý do pestrofarebných tónov jesene láka ľudí využiť posledné hrejivé lúče slnka na výlety do hôr, či práce okolo domu. Padajúce listy na prvý pohľad vyvolávajú spomienky detskej bezstarostnosti. Mnohým však, naopak, spôsobujú vrásky na čele, najmä pri pomyslení na každoročné úmorné hrabanie a odpratávanie tohto kedysi zeleného prírodného bohatstva.

Modernizácia arzenálu

Premýšľate nad výmenou hrablí a boľavého chrbta za šikovnejšieho pomocníka? Fúkač lístia bude tou správnou voľbou modernizácie arzenálu v boji s napadaným lístím. V našich podmienkach sa najčastejšie stretávame s ručným fukárom, kde už z názvu vyplýva spôsob úchopu zariadenia. Siahnuť však môžete aj po batohovom type, ktorý si za pomoci popruhov dokážete pripevniť na chrbát. Z hľadiska druhu pohonu ponúka trh motorový fukár so spaľovacím motorom, ďalej elektrický fukár, no a najnovším prírastkom je čoraz obľúbenejší aku fukár.

Čo všetko pri výbere zohľadniť?

Hneď z úvodu je potrebné zhodnotiť viacero aspektov, na základe ktorých si vyberiete ten správny typ pre vás. Veľkú rolu hrá veľkosť pozemku a množstvo stromov, z ktorých vám na pozemok na jeseň padajú listy. Zároveň musíte brať do úvahy hlučnosť daného stroja, pretože hlučnejší typ môže neraz naštrbiť dobré susedské vzťahy. Pozornosť by ste mali venovať aj tvaru výfukovej dýzy, ktorý má vplyv na spôsob odfúkavania listov. Dôležitými ukazovateľmi sú tiež rýchlosť, akou motor fukára vzduch vyfukuje, či prietok objemu vzduchu. V neposlednom rade sa odporúča fúkač lístia chytiť a vyskúšať, či vám správne pasuje do rúk.

jeseň lístie fukárZdroj: Pexels

Zvážte spôsob úchopu

Ručné fukáre patria medzi najobľúbenejšie, čo sa týka domáceho použitia. Sú šikovné a v prípade, že vás nečakajú dlhé hodiny fúkania lístia, sú tou správnou voľbou. Naopak, batohové fúkače lístia hrajú už o niečo vyššiu ligu. Tieto modely sú častokrát výkonnejšie, a to vďaka väčšiemu motoru, ktorý je ale pohodlne umiestnený na vašom chrbte. Chrbtové fukáre sú preto často využívané pri udržiavaní verejnej zelene, ale aj majiteľmi veľkých pozemkov, kde by bola práca s ručnou alternatívou neefektívna.

Spôsob pohonu

Typ pohonu nového pomocníka je ďalším podstatným faktorom, ktorý zaváži pri rozhodovaní. Overenou klasikou sú fukáre so spaľovacím motorom, a to najmä z dôvodu vysokého stupňa autonómnosti. Nie ste obmedzovaní dĺžkou elektrického kábla, ani výdržou batérie. Nevýhodou je vyššia váha a tiež vyššia hlučnosť, ktorá nemusí byť v susedstve akceptovaná. Na plusových bodoch nepridávajú ani emisie a náročnejšia údržba. Ďalšou z možností je káblový elektrický fukár, ktorý je zapájaný do klasickej zásuvky. Sú prakticky bezúdržbové a ľahké, no poskytujú nižší výkon, a preto sú vhodné najmä na drobné práce, napríklad na čistenie odkvapov alebo ťažšie dostupných miest.

jeseň lístieZdroj: Pexels

Priekopníkom vo svete napadaného lístia sú dnes moderné aku fukáre, ktorým sa podarilo skĺbiť výhody oboch zariadení. Poľahky dosahujú výkonnosť niektorých spaľovacích náprotivkov, neemitujú škodliviny a sú menej hlučné. Nevýhodou môže byť len slabšia výdrž batérie, ktorú je nutné overiť pred samotnou kúpou. Ak vlastníte rôzne aku nástroje toho istého výrobcu, je pravdepodobné, že sa vo vašej domácnosti nachádza aj náhradný akumulátor, a tak dokážete fungovať takmer bez obmedzení.

Po zvážení všetkých pre a proti by ste mali dospieť k tomu, aký druh fukára je pre vás ten najlepší. Podstatné je, aby sa vám s ním ľahko manipulovalo a prácu vám uľahčoval a zefektívňoval. Myslite však na to, že minimalizácia hluku a vypustených spalín do ovzdušia je v dnešnom hlučnom svete ohrozeným ekologickými katastrofami vítaným bonusom.

Značky: