Zvedavosť ti dáva chuť objavovať. A vždy nás zavedie o kus ďalej. Vďaka nej máme viac vzrušujúcich zážitkov, ale i viac prešvihov. Zvedavosť sa nás tiež neustále na niečo pýta. Napríklad prečo nezmiešať kávu s limonádou? A je to práve zvedavosť, vďaka ktorej sme objavili neobvyklé a osviežujúce spojenie kávy a citrusovej limonády, ktorá dostala názov Mazagrande.

Mazagrande nie je len ďalšia ochutená limonáda či energetický nápoj. Ide o prírodný jemne perlivý nealkoholický nápoj s povzbudzujúcimi účinkami kofeínu a ide o prvý produkt z kategórie kávových limonád. Originálna chuť a prirodzená energia kávového osvieženia dokážu v každom prebudiť zvedavosť.

Nápoj Mazagrande sa inšpiroval históriou dávneho portugalského nápoja mazagran, ktorý tiež vznikol tak trochu zo zvedavosti, keď francúzski legionári v Alžírsku hľadali spôsob, ako zahnať smäd v spaľujúcich horúčavách. A práve ich zvedavosť ich doviedla k myšlienke spojiť kávu s citrónovou šťavou a sódou. Výsledný nápoj dostal meno podľa pevnosti Mazagran, ktorú práve obliehali. Odvtedy sa nápoj rozšíril do sveta. Uchytil sa najmä v Portugalsku, no v poslednom období slávi čoraz väčší úspech i v našich zemepisných šírkach.

Dokonalý pomer kávy a citrusov v jednej plechovke

Hoci návod na prípravu drinku mazagran znie jednoducho, v skutočnosti je hotová veda namiešať ho tak, aby nebol príliš kyslý od citrusov, ale ani príliš horký po káve. Našťastie, v Tchibo to urobili za vás a všetko teraz nájdete v perfektnom pomere namiešané a zabalené v jednej plechovke, ktorá nesie názov Mazagrande.

Kávová limonáda Mazagrande je určená pre všetkých ľudí žijúcich aktívnym životným štýlom, ktorí radi objavujú a skúšajú nové veci. Jemne sýtený nápoj so sviežou vôňou citrusov a ľahkým nádychom kávy je ideálnou voľbou na leto, ktorá vás zaručene osvieži. Mazagrande je vyrobený čisto z prírodných látok a chutí rovnako dobre čistý, s citrónom a ľadom alebo ako súčasť miešaných alkoholických drinkov.

Mix chutí a farieb

Zvedavosť podmienila nielen vznik tejto netradičnej kávovej limonády, ale aj jej ďalších príchutí. Okrem klasického citrónového Mazagrande Original v zelenom obale môžete ochutnať aj Mazagrande Forte s trojitou dávkou kofeínu oproti Originalu, ktorého plechovka má tmavý podklad. Mazagrande Fresh Citrus sa síce na prvý pohľad tvári ako pôvodný nápoj Mazagrande, jeho chuť však skrýva zaujímavú kombináciu viacerých citrusových plodov: dominuje mu grep, ktorý dopĺňa citrón a limetka. Plechovku s týmto druhom nájdete v striebornom obale. O niečo netradičnejším je Mazagrande Cranberry, ktorý citrusy nahrádza kvalitnou brusnicovou šťavou a kávovú príchuť prepája s trochou jablkovej šťavy na osladenie. Túto brusnicovú kombináciu hľadajte v červenom obale.

Mazagrande je v predaji v úzkej hliníkovej plechovke s objemom 250 ml. Kúpiť ho môžete v maloobchodnej sieti, veľkoobchode Metro, na čerpacích staniciach Shell, v značkových obchodoch Tchibo, ale aj online. Odporúčaná maloobchodná cena je 1,19 eur. Navyše obsahuje len prírodné zložky a je bez pridaného cukru.

Osviežujúce koktaily Mazagrande

Nová citrusová limonáda s kávovou príchuťou Mazagrande je ako stvorená na osvieženie počas príjemných letných večerov. Chutiť vám bude nielen príjemne nachladená, ale aj v netradičných, no o to lahodnejších letných koktailoch.

KLASICKÝ PORTUGALSKÝ MAZAGRAN

Pôvod nápoja Mazagrande siaha do slnečného Portugalska. So spojením citrusovej limonády Mazagrande a tmavého rumu sa ako v Portugalsku môžete cítiť kdekoľvek a kedykoľvek.

Ingrediencie:

plechovka Mazagrande

6 cl tmavého rumu

plátky čerstvého citróna

ľad

Príprava:

Pohár naplníme ľadom, pridáme rum a dolejeme ľadovo vychladeným Mazagrande. Ozdobíme plátkami čerstvého citróna.

MAZAGRANDE RADLER

Mazagrande sa od svojho vzniku spája so zvedavosťou. Zvedavosť podnietila vznik spojenia citrusov a kávy, a práve zvedavosť vás zláka ochutnať aj spojenie tohto jedinečného nápoja v kombinácii s pivom.

Ingrediencie:

10 cl Mazagrande

10 cl piva plzenského typu

plátky čerstvého citróna

ľad

Príprava:

Do pohára od piva nalejeme na ľad vychladené Mazagrande a pivo v pomere 1:1. Ozdobíme plátkom citróna.

WHITE RUSSIAN

Aj vodka môže byť osviežujúca. Napríklad v tomto spojení s Mazagrande, Kahlúou a citrónovou zmrzlinou!

Ingrediencie:

10 cl Mazagrande

4 cl vodky

2 cl Kahlúa

1 kopček citrónovej zmrzliny

kôra z čerstvého citróna

ľad

Príprava:

Do nižšieho pohára na whiskey pridáme ľad, nalejeme ľadovo vychladené Mazagrande, likér Kahlúa a vodku. Ozdobíme kopčekom citrónovej zmrzliny a citrónovou kôrou.

MAZAGRANDE SPRITZ

Drink ako stvorený na teplé letné vysedávanie na terase, ale aj na oslavy. Práve Mazagrande povznáša spojenie šumivého vína a citrusov na novú úroveň.

Ingrediencie:

10 cl Mazagrande

4 cl citrónovej vodky

10 cl šumivého vína demi-sec

kôra z čerstvého citróna

mäta

ľad

Príprava:

Do pohára na víno nalejeme na ľad citrónovú vodku, sladšie šumivé víno a vychladené Mazagrande. Premiešame lyžičkou a ozdobíme citrónovou kôrou a mätou.

MAZAGRANDE IRISH COFFEE

Spojenie írskej whiskey a sladkej smotany perfektne doladí osviežujúce Mazagrande. Aj takto môže chutiť zvedavosť.

Ingrediencie:

plechovka Mazagrande

5 cl írskej whiskey

smotana na šľahanie (môžeme vylepšiť kakaovým likérom)

kávové zrná

ľad

kôra z čerstvého citróna

Príprava:

Do hrnčeka alebo vysokého pohára naplneného kockami ľadu nalejeme whiskey a ľadovo vychladené Mazagrande. Smotanu len krátko našľaháme, opatrne pridáme do koktailu
a ozdobíme tromi zrnkami kávy.

Mazagrande Fizz

Osviežujúci drink s ginom a citrusmi ešte viac osvieži Mazagrande v príchuti Fresh Citrus, ktorý spája sviežosť a výraznú chuť grepu, citróna a limetky.

Ingrediencie:

plechovka Mazagrande Fresh Citrus

4 cl gin

sweet & sour mix

citrón

koktailová čerešňa

ľad

Príprava:

Vyšší pohár na long drink naplníme ľadom, pridáme gin a zalejeme ľadovo vychladeným Mazagrande Fresh Citrus. Pomocou Sweet and Sour mixu vytvoríme na koktaile penu. Pohár ozdobíme plátkami citróna, špirálou z citrónovej kôry alebo koktailovou čerešňou.

WOO WOO GRANDE

Netradičné spojenie broskyne, nektárinky a brusnicového Mazagrande je to, čo vám osvieži a osladí celé leto.

Ingrediencie:

plechovka Mazagrande Brusnica

4cl vodka

2cl broskyňový likér

kvapka grenadíny

ľad

Príprava:

Vyšší pohár na long drink naplníme ľadom, pridáme vodku a dolejeme ľadovo vychladeným Mazagrande Brusnica. Koktail pokvapkáme grenadínou, prípadne dozdobíme tenkým plátkom nektárinky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.