Pomáhame ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Štátna firma Slovensko IT v spolupráci s ministerstvom vnútra od dnes spúšťa informačný web, ktorý bude vstupnou bránou pre utečencov z Ukrajiny.

„Musíme pomôcť každému, koho sa dotkli zverstvá vojny. Pre ľudí z Ukrajiny, ktorí ušli pred ruskou agresiou, spúšťame od dnešného dňa stránku v ukrajinskom jazyku, kde nájdu všetky potrebné informácie, ako postupovať po prekročení slovenských hraníc a kde hľadať pomoc. Ukrajinci tak nebudú musieť hľadať informácie na rôznych stránkach, všetko nájdu na tomto jednom mieste,“ oznámila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová. 

Informačnú webovú stránku https://ua.gov.sk vytvorila štátna spoločnosť Slovensko IT, ktorá patrí pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR), v spolupráci s Migračným úradom Ministerstva vnútra SR.

Ide o digitálnu vstupnú bránu, kde nájdu občania Ukrajiny všetky potrebné informácie, ktoré im pomôžu zorientovať sa po príchode na Slovensko.

Čo všetko stránka zatiaľ ponúka:

  • často kladené otázky (Čo sa bude diať, keď prekročím slovenskú hranicu? Kde môžem požiadať o dočasné útočisko? Kde môžem požiadať o azyl? Môžem na Slovensku pracovať? Môžu ísť moje deti do školy? Budem za pobyt platiť? Ako to bude so zdravotnou starostlivosťou?…)
  • dôležité kontakty (polícia, hasiči, zdravotná služba, ukrajinská ambasáda…)
  • informácie pre žiadateľov o azyl
  • informácie o hraničných priechodoch

„Postupne budeme stránku vylepšovať a pridávať na ňu všetky dôležité informácie v rámci rôznych rezortov,“ doplnila ministerka Remišová.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.