Nová kamera DJI Pocket 3 v Combo balení je už v našej redakcii. Stojí teda za to? Môžete nechať doma ťažký fotoaparát a zobrať si na cesty len ľahkú kameru DJI Osmo Pocket 3.

Zopakujme, že Pocket 3 obsahuje CMOS snímač s priemerom jeden palec, čo je podstatne viac ako pri verzii Pocket 2. Už teraz hovoríme, že obraz je bohatý na detaily, poradí si s nedostatkom svetla a pritom máte kameru, ktorú môžete držať v jednej ruke a máte integrovaný gimbal s účinnou stabilizáciou.

DJI Pocket 3 s veľkým displejimZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Pocket 3 s veľkým displejom a navyše s bezdrôtovým pripojením na mobilný telefón a aplikáciu DJI Mimo

Hlavné vylepšenia

Vďaka 2-palcovému otočnému dotykovému OLED displeju a rýchlemu zaostrovaniu na všetkých pixeloch môžete natáčať v horizontálnej alebo vertikálnej polohe. Dostupné rozlíšenie je 4K/60 snímok za sekundu a trojosová mechanická stabilizácia. Plus je tu viacero inteligentných funkcií vylepšujúcich zaznamenávania obrazu.

Jednopalcový snímač je základom kvalitného obrazuZdroj: TOUCHIT.sk
Jednopalcový snímač je základom kvalitného obrazu

Pocket 3 je možné použiť aj ako akčnú kameru, samotný DJI poskytuje doplnkový adaptér na uchytenie na GoPro prichytávače (momentálne je vypredaný). Mimochodom, prekvapivo DJI Osmo Pocket 3 nie je kompatibilný s príslušenstvom k DJI Osmo Action 4. To by teda celkom mohlo byť, ale nie je! Na Aliexpress je už dostupný celý rad príslušenstva pre túto kameru. Pozor na to, že Pocket 3 nemá žiadnu odolnosť voči vode, nemali by ste túto kameru používať ani počas dažďa.

Combo balenie obsahuje doplnkový batériový adaptér a tiež mikrofón DJI Mic2, ktorý sa s príchodom tejto kamery objavil na trhu po prvýkrát. Mimochodom, je to dosť iné riešenie ako je pôvodný DJI Mic, nedá sa ani nabíjať v pôvodnej kolíske. Súčasťou dodávky Combo balenia je len samotný mikrofón, prijímač je priamo integrovaný v kamere DJI Pocket 3 a tiež treba uviesť, že nabíjať sa dá len pomocou USB-C portu. Nový mikrofón na prvý pohľad odlíšite tým, že jeho kryt je priesvitný. Mimochodom, k DJI Pocket 3 sa dajú pripojiť dva mikrofóny DJI Mic 2, problém je, že zatiaľ DJI predaj tohto mikrofónu mimo dodávky Combo balenia Pocket 3 nepodporuje. Súčasťou mikrofónu je aj protiveterná ochrana (vinčus), ktorá sa pripája inak ako vo verzii DJI Mic – je stabilnejšia. Na mikrofón DJI Mic2 sa dá pripojiť externý mikrofón s pripnutím na košeľu (lavalier).

Mikrofón DJI Mic2 ako súčasť Combo baleniaZdroj: TOUCHIT.sk
Mikrofón DJI Mic2 ako súčasť Combo balenia

Vylepšené snímanie

Natáčať môžete dobre aj pri naozaj slabom osvetlení. K dispozícii sú 10-bitové farebné režimy D-Log M a 10-bitový HLG, ktoré sa objavili aj pri najnovšej akčnej kamere od DJI a máte ich aj v prípade najnovších dronov. Takto realizovaný záznam ale treba dodatočne spracovať v postprodukcii a je zatiaľ celkom náročné nájsť vhodný kodek na spracovanie týchto formátov.

Kvalitný displej na sledovanie natáčaného obrazu pri Pocket 3Zdroj: TOUCHIT.sk
Kvalitný displej na sledovanie natáčaného obrazu pri Pocket 3

Zmestí sa kdekoľvek

Veľkou výhodou tejto kamery sú jej kompaktné rozmery. Kamera DJI Pocket 3 sa ľahko zmestí do jednej ruky alebo vrecka. Aj combo balenie prichádza v balení, ktoré pohodlne pridáte do vášho batoha, ak sa vyberiete na cesty.

DJI Pocket 3 v combo balení sa zmestí do koženkovej taškyZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Pocket 3 v combo balení sa zmestí do koženkovej tašky

Vďaka spomenutému 2-palcovému plnofarebnému dotykovému OLED displeju ponúka Pocket 3 jednoduchú možnosť tvorby videa. Jednoducho dobre vidíte, čo nahrávate a je to oveľa pohodnejšie ako pri pôvodnej verzii. Mechanickým otočením displeja kameru zapnete, ťuknutím na displej získate prístup k nastaveniam parametrov a ďalším funkciám. Opätovným otočením displeja zase kameru vypnete (dá sa nastaviť, ako to má presne fungovať).

Rýchle zaostrovanie dokáže Pocket 3 realizovať veľmi kvalitne, zaostrené je poväčšine na to, čo chcete snímať. K dispozícii je aj nový režim Product Showcase, ktorý uprednostňuje popredie a dokáže rýchlo a pritom plynulo zaostriť na objekt. To je ideálny režim na živé vysielanie a prezentáciu produktov. DJI Pocket 3 je tak predovšetkým vlogovacia kamera – držíte ju v ruke a natáčate samého seba ako hovoríte. Plus k tomu ďalšie dokrútky – to je ideálny scenár využitia.

Stabilný obraz aj pri rýchlych pohyboch

Pomocou trojosovej mechanickej stabilizácie zostáva obraz z tejto kamery stabilný aj počas dynamických pohybov kamery – môžete s ňou chodiť, behať a podobne. Úroveň stabilizácie sa dá ešte detailne nastaviť.

Veľký displej na DJI Pocket 3 je jedným z hlavných vylepšení tejto kameryZdroj: TOUCHIT.sk
Veľký displej na DJI Pocket 3 je jedným z hlavných vylepšení tejto kamery

Najnovší režim ActiveTrack 6.0 ponúka viacero režimov sledovania, zavádza funkciu automatického rozpoznávania tváre a dynamického snímania a vy môžete vytvárať dobre vyzerajúce zábery avšak realizované len jednou rukou. Rozpoznanú osobu – napr. seba samého – máte neustále v zábere, nech sa pohybuje akokoľvek.

DJI Pocket 3 je ideálna vlogovacia kameraZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Pocket 3 je ideálna vlogovacia kamera

Pokročilý záznam zvuku

Pocket 3 využíva zabudovanú sústavu troch mikrofónov, ktorá dokáže celkom dobre redukovať hluk vetra a zaznamenávať stereofónny zvuk. Dokonca aj v hlučnom prostredí, ako sú napr. koncerty, dokáže identifikovať zdroje zvuku, ktoré chcete zaznamenať. Pocket 3 podporuje aj protokol USB Audio, ktorý umožňuje rýchle pripojenie k externým mikrofónom. S výhodou však použijete bezdrôtový mikrofón DJI Mic 2. Vyskúšali sme samozrejme aj pripojenie k pôvodným mikrofónom DJI Mic cez USB port a funguje to skvele. Treba ale povedať, že prijímač DJI Mic 2 máte pripojený na USB-C port a môže mierne zavadzať pri držaní tejto kamery.

Kamera DJI Pocket 3 v combo baleníZdroj: TOUCHIT.sk
Kamera DJI Pocket 3 v combo balení

Mimochodom, párovacie tlačidlo na mikrofóne po spárovaní slúži ako zapínanie a vypínanie nahrávania, resp. realizácie fotografie. Príjemná funkcia!

Rýchle nabíjanie a doba záznamu

Batériu v Pocket 3 možno nabiť na 80 % kapacity len za 16 minút, čo následne umožňuje až dve hodiny snímania. Pripomeňme, že v balení (vrátane combo) nie je nabíjačka, len USB-C kábel. Po úplnom nabití dokáže kamera zaznamenať až 116 minút záznamu v rozlíšení 4K/60 snímok za sekundu alebo až 166 minút záznamu v rozlíšení 1080p/24 snímok za sekundu.

Tu však hneď treba upozorniť na zásadnú nevýhodu tejto kamery. Podľa našich skúšok sa táto kamera naozaj výrazne zahrieva. Merali sme jej výdrž v miestnosti s teplotou 22 °C, čo je bežná teplota v našich zemepisných šírkach. Pri rozlíšení 4K/60 fps do okamihu, kedy kamera vyhlásila prehriatie a ukončila nahrávanie, uplynulo 19 minút a 34 sekúnd. To je skutočne krátka doba, pritom najviac prehriaty bol prvok nad displejom. Prehriatie však nebolo také výrazné, aby nebola možné ďalšia prevádzka, odhadovali sme to na 60 °C. Záznam realizovaný do vypnutia nahrávania sa zachoval. Zníženie parametrov nahrávania na 4K/30 fps prinieslo predĺženie doby do zastavenia nahrávania v dôsledku zvýšenej teploty o 3 minúty a 40 sekúnd. Toto je celkom problém pri realizovaní dlhších vlogov pomocou tejto kamery a je treba, aby ste o tom pred kúpou tejto kamery vedeli. Snáď pomôže aktualizácia kamery, zatiaľ o stanovisku firmy DJI nevieme. Čo to bude robiť pri teplote v lete nad 30 °C je zatiaľ nejasné.

Combo balenie DJI Pocket 3 obsahuje aj širokouhlú šošovkuZdroj: TOUCHIT.sk
Combo balenie DJI Pocket 3 obsahuje aj širokouhlú šošovku

Po vypnutí kamery sa automaticky zaaretuje a je pripravená na prenos dát. Všetky dáta sú ukladané na microSD kartu. Je to potom pohodlné na prenášanie videa na miesto ďalšieho spracovania.

Výrobca uviedol ku kamere viacero príslušenstva ako sú ND filtre, širokouhlá šošovka, podstavec a prenosné puzdro.

S touto kamerou sme realizovali aj video na jeden záber, aby ste videli, ako sa s touto kamerou natáča. Ide o skrátenú verziu videa so statickou recenziou najnovšej verzie auta Renault Clio TCe 90. Samozrejme, plnohodnotnú verziu videa tohto vozidla, vrátane samotnej jazdy, ešte len zverejníme.

Zatiaľ ešte bojujeme s tým, ako pripojiť bežné slúchadlá k tejto kamere, aby sme mohli kontrolovať úroveň zaznamenávaného hlasu, vyzerá to tak, že treba na to USB slúchadlá.

Čo za to?

V obchode Xtreme.sk sme našli ceny pre Slovensko. Cena najvyhľadávanejšieho balenia Creator Combo je 679 eur, základná kamera bez príslušenstva je za 539 eur. Ide o ceny pre koncového zákazníka. Na tejto stránke sú aj ceny ďalšieho príslušenstva. Priamym konkurentom sú vlajkové lode výrobcov telefónov ako je Apple iPhone 15 alebo Samsung Galaxy S23 Ultra. Z nášho pohľadu podáva DJI Osmo Pocket 3 lepší výkon, otázka je, či tomu zodpovedá cena tejto kamery.

Páči sa nám

  • kvalita obrazu a zvuku
  • vrecková veľkosť a robustnosť
  • stabilizácia obrazu
  • jednoduchosť použitia

Nepáči sa nám

  • prehrieva sa veľmi skoro (20 minút)
  • nemá port na slúchadlá
  • vyššia cena

Zapožičal: Xtreme.sk

Zdroje: vlastné, DJI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.