Len pred dvoma dňami sme vás informovali, že Apple končí s prehrávačmi iPod Nano a shuffle. Jediným oficiálne predávaným iPodom tak ostáva model Touch. Prečo v zlatej ére iPhonov zostal práve iPod Touch posledným mohykánom?

Steve Jobs ho charakterizoval ako iPhone bez telefónu a mal pravdu. Keďže iPoud Touch používa operačný systém iOS, môžete na ňom nielen počúvať vašu obľúbenú hudbu, ale aj hrať sa rozličné hry, fotiť, nahrávať videá, vybavovať mailovú komunikáciu či komunikovať s priateľmi prostredníctvom iMessage, alebo si dokonca aj zavolať cez FaceTime. Pre jeho plnohodnotné použitie je samozrejme potrebné byť prihlásený na Wi–Fi sieť.

Práve iOS je dôvodom, prečo iPod stále žije. Jeho predaje už dávno nie sú práve oslnivé, ale Apple nezabúda na dôležitý fakt, ktorým je cieľová kategória tohto „sexi“ produktu. Sú ňou totiž deti, respektíve tínedžeri. Ešte v roku 2010 z analýz predaja iPodu Touch vyplynulo, že dva z troch predaných kusov idú do rúk majiteľa, ktorý má menej ako 17 rokov. O tento, dotykom ovládaný, hudobný prehrávač so 4″ Retina displejom je aj dnes záujem prevažne u mladistvej klientely, pre ktorú je akousi „vstupnou drogou“ do „dospeláckeho“ iPhonového sveta.

Je predsa len rozdiel investovať 800 – 900 eur za nový iPhone, oproti 200 – 300 eurám za iPod Touch, ktorý vie naplniť dopyt po takmer každej funkcionalite, akú bežný tínedžer vo svojom inteligentom zariadení hľadá. Používatelia iOS mi určite dajú za pravdu, že tento systém je návykový a práve to je cielom Apple. Naučiť budúcich používateľov iPhonu pracovať s jednoduchým a rýchlym operačným systémom už od ranného veku. Vytvorenie arzenálu nakúpených aplikácií, hudby i hier, používanie iCloudu pre ukladanie fotiek, videí a rôznych dokumentov, či samotná familiárnosť v ovládaní celého ekosystému, bude v budúcnosti pre každého dospievajúceho používateľa argumentom za zotrvanie na rovnakej platforme, respektíve proti odchodu na konkurenčný Android.

Obavy, že iPod úplne vymrie preto určite nie sú na mieste. Apple naďalej predáva iPod Touch a to v 32GB a 128 GB pamäťovej verzii a dokonca za zníženú cenu 229 eur za 32 GB model, respektíve 339 eur za 128 GB model. Zastavenie predaja jeho súrodencov každopádne znamená koniec jednej éry, minimálne pre ľudí z generácie autora tohto článku.

Značky: