Svoju popularitu si od roku 2008 získal veľmi rýchlo. Značka pomohla.

Aktuálne je podľa štatistík, na ktoré sa odvoláva web ghacks.net najpoužívanejší prehliadač s podielom 66 % v decembri minulého roku. Je to o niekoľko percent viac, než s akými v minulom roku začínal. Jeho pozícia je stabilná. Podľa nás ale za to môžu viac smartfóny s Androidom, než dychtivosť používania Google Chrome na počítačoch.

Zároveň sa stal synonymom funkčného prehliadača, čo bol kedysi Internet Explorer. Kto nechcel robiť pokusy a chcel mať istotu, že mu stránky a najnovšie služby pobežia, ako majú, zvolil najistejšiu cestu – Google Chrome. Bolo to najlepšie spojenie so svetom Androida a po synchronizácii ste mali tie údaje na mobile aj na počítači.

Sčasti ste dostali odpoveď na to, prečo Firefox, Vivaldi, Opera a iné, nie sú používané v tak hojnej miere. Je to dané jednak smartfónmi s Androidom a tiež tým, že v mnohých prípadoch je to Google Chrome, kto prichádza s novými funkciami. Vivaldi je trochu iný prehliadač a svojím konceptom sa podobá na Netscape Navigator, ktorý v sebe obsahoval aj emailového klienta a ďalšie nástroje.

Apple je na tom inak a svoj Safari má len pre svoju platformu. Na mobilných telefónoch mu jeho pozícia robí takmer 24 % podiel, na Androide nie je a dávnejšie bol aj na Windows, no Apple prestal vyvíjať Safari pre konkurenčný systém.

Zaujímavejšie je to s prehliadačom Edge. Ten je predinštalovaný vo Windows a jeho vzostup vo forme trhového podielu je len veľmi pozvoľný. Znamená to, že používatelia si do systému aj tak stiahnu vlastný prehliadač a to vo väčšine Google Chrome. Edge má podiel len necelých 11 %.

Obľúbenosť Chromu prišla s úplne novým rozhraním, než bolo pred 15 rokmi bežné. Kým prehliadače mali obrovskú zásobu funkcií, Chrome bol prakticky holý. Vysoká rýchlosť spustenia, načítania stránok a na tú dobu niečo nové mu pomohlo v počiatočnom úspechu. Google zapracoval na jeho bezpečnosti a postupne pridával rôzne funkcie na ochranu používateľa počas surfovania na internete. V tom čase sa ale začala akási honba za číslami verzií.

A tak každá menšia zmena zvýšila hlavné číslo verzie prehliadača a tomu sa prispôsobili aj ostatní. Kde sú tie časy, kedy sme mali Operu 5 a na šiestu verziu sme čakali niekoľko mesiacov. Edge je napríklad v stabilnej verzii 108. Číslo verzie už ani nesledujeme, hoci existuje história, čo ktorá prináša.

Je predpoklad, že aj v roku 2023 bude prehliadač od Googlu najpoužívanejší na svete. Celkovo sú si prehliadače na jadre Chromium veľmi podobné. Je to dané jadrom. Ak má nejakú funkciu Chrome, takmer určite ju bude mať aj Edge a Vivaldi. Rozdiely v nich existujú a preto sa nedá povedať, že čokoľvek s jadrom Chromium je Edge alebo Chrome či Vivaldi.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.