Najnovšia verzia filozofie, s ktorou firma pristupuje k svojim aplikáciám z hľadiska funkčnosti a dizajnu sa nazýva Material Design 3.

Počas niekoľkých rokov, keď Google vylepšoval a zjednocoval prvky svojich aplikácií a prispôsobovali sa tomu aj výrobcovia, prichádzalo k niektorým zmenám. Posledná, ktorú ste pravdepodobne zbadali, sa týka obchodu Google Play, keď sa zo zelenej farby premenili prvky na farbu s modrými odtieňmi. Stalo sa tak pred niekoľkými týždňami a táto farba znamená tesnejšiu implementáciu s farbami operačného systému alebo tematickým nastavením pozadia, prípadne iných prvkov.

google play modre prvkyZdroj: TOUCHIT

Aj napriek tomu, že Google oznámi niektorú zo svojich funkcií, nemusí sa vždy v tej originálnej podobe do smartfónu dostať, pretože výrobcovia pripravujú vlastnú nadstavbu. Tá síce zohľadňuje funkčnosť operačného systému podľa možností najnovšej verzie, no zmeny nadstavbou od výrobcu sú niekedy také zásadné, že zatiaľ nekorešpondujú s východiskovými nastaveniami Androidu.

Znamená to, že na spozorovanie toho, ako Android navrhnutý od Googlu v skutočnosti vyzerá, je potrebné mať takzvaný čistý Android, ktorý uvidíte najmä v smartfónoch Nokia alebo Motorola. Aj tu sú však už isté úpravy a na niektorých sa Material Design prejaví podľa toho, ako ho výrobca prispôsobil.

To je zároveň odpoveď na otázku nielen v prípade Google Play a zmeny zeleného označovania prvkov na modré. Zmena je viditeľná v celom obchode, čo znamená, že prešla tesnejšou implementáciou dynamického použitia farieb, ktoré sú použité na domácej obrazovke. Zavádzanie plnej integrácie farieb do tejto aplikácie ešte chvíľu potrvá.

Nie každý používa odpovedajúce farby aj v smartfóne, a tak sa jednotlivé položky nebudú napriek tesnejšej integrácii zhodovať s filozofiou prebratia farieb na základe systému. Nekonzistentnosť ukazuje aj príspevok na Twitteri, pričom používateľ sa počudoval nad zmenou farby do modrých odtieňov, keďže v systéme nemá takúto farebnú paletu nastavenú. Ide o dizajnový detail a zostáva si len počkať, kedy aj Google zjednotí svoje prvky podľa vlastných špecifikácií toho, ako by mali vyzerať a ladiť so systémom.

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.