Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mať doma bazén, ktorý bude potešením pre celú rodinu, je prirodzenou túžbou mnohých majiteľov rodinných domov.

Popri výbere samotného bazéna sa však často zabúda na jeho okolie, čo potom v praxi znamená zhoršený komfort využívania a prípadne aj vznik rôznych nebezpečných situácií. Skôr ako sa vyberiete za odborníkom, prečítajte si, prečo treba okoliu bazéna venovať dostatok pozornosti.

Bazén a jeho okolie je ozdobou pozemku

Ak radi prepočítavate a zaujímajú vás najmä čísla, určite ste už počuli, že bazén zvýši hodnotu vášho pozemku. Bazén tak môžeme považovať za zaujímavú investíciu, no okrem toho dokáže byť aj ozdobou, ktorá vhodne dotvorí okolie vášho domu. Skvelým príkladom sú luxusné bazény Bratislava, z ktorých mnohé pripomínajú doslova až umelecké diela, a to najmä ak upriamime pozornosť na bazény s keramickými mozaikami.

Okrem bazénu samotného netreba zabúdať ani na jeho okolie, ktoré celý dojem výrazne dotvára. Lemovanie okolo bazéna, dlažba či rôzne oddeľovacie a ukončovacie prvky sú tým, čo nielenže zvýši komfort využívania bazéna, ale aj skrášli jeho bezprostredné okolie. 

bazén v záhradeZdroj: elements.envato.com

Dlažba okolo bazénu má byť nielen krásna, ale najmä bezpečná

Skôr ako vás bude zaujímať pokládka dlažby okolo bazéna, treba sa dôkladne zamyslieť nad jej výberom. Viac ako rozpočtom odporúčame riadiť sa úžitkovými vlastnosťami a nárokmi na prípadnú údržbu. Mimoriadnu pozornosť venujte protišmykovosti (vyberajte aspoň stupeň R11), dlažba bude často mokrá a preto by sa nemala zmeniť na nebezpečné klzisko. Zároveň sa pri výbere zaujímajte o nasiakavosť materiálu, v tomto smere sú veľmi vhodné napríklad keramické dlažby s hrúbkou 2 cm.

V neposlednom rade sa oplatí v dostatočnom predstihu zamyslieť aj nad terénnymi úpravami v okolí bazéna či možnosť vizuálneho prepojenia s už existujúcou dlažbou. Popri vlastnostiach sa už vo fáze výberu oboznámte s nárokmi na údržbu pri jednotlivých materiálov, aby ste sa napokon nevenovali čisteniu plochy okolo bazéna viac ako oddychovaniu v bazéne.

Zdroj: elements.envato.com

Značky: